Feiten en Fabels over waterontharders

Meer resultaten

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ontdek de Feiten en Fabels over waterontharders. Er zijn veel verhalen in omloop over vermeende negatieve aspecten van het ontharden van water. Ook worden er positieve kenmerken aan ontkalkt water toegeschreven die moeilijk hard te maken zijn. Kortom, wat is waar en wat niet? Wij behandelen ze hier en laten in klare taal zien welke uitspraken over waterontharders feiten en/of fabels zijn. Mocht u een vraag of opmerking hebben die u hier niet aantreft, meldt u dat aan ons en wij zullen zo spoedig mogelijk met een antwoord komen en wellicht uw opmerking of vraag toevoegen aan onze database.

Gezondheid

Zacht water en uw gezondheid

FABEL: Onthard water is slecht voor mijn bloeddruk

Bij het ontkalken van kraanwater wordt Natrium gebruikt. Natrium is namelijk een onderdeel van het zout (NaCl= NatriumChloride) dat gebruikt wordt om de hars te spoelen. In de volksmond wordt vaak gezegd dat iemand een zoutarm dieet heeft, maar eigenlijk is het dus een natriumarm dieet. Feit is dus dat ontkalkt water meer natrium bevat dan niet ontkalkt water. Bij ontharden van de gemiddelde hardheid van 8dH naar 0dH wordt 68 milligram natrium per liter water toegevoegd. Dit is verwaarloosbaar ten opzichte van de 4000 mg Natrium die we per dag gebruiken.

Om gezond te leven hebben we ongeveer 2 liter vocht per dag nodig die we halen uit de verschillende dranken die we gedurende de dag drinken. Van die 2 liter komt misschien 1 liter in de vorm van thee, koffie of gewoon water uit de kraan. De rest nuttigen we in de vorm van frisdrank, zuivel, et cetera. Kortom, zo’n 98% van de Natrium consumptie komt uit andere voedingswaren. Dus ja, we voegen wat Natrium toe maar dit heeft een verwaarloosbaar effect.

FEIT: Zacht water kan huidproblemen als eczeem en psoriasis verminderen

Doordat de kalk uit het water verwijderd wordt, vindt de schurende werking van kalk op de huid niet plaats. Dit betekent helaas niet dat iedereen met huidproblemen als eczeem of psoriasis er baat bij heeft. De genoemde huidproblemen worden veroorzaakt door aanleg van de patiënt en daarnaast spelen omgevingsfactoren ook een rol. Zacht water is geen geneesmiddel maar kan wel helpen. Veel gebruikers hebben duidelijk verschil gemerkt in de mate van irritatie van hun huidaandoening voor en na de aanschaf van een waterontharder. Dit wordt bevestigd door Menno Gaastra, dermatoloog bij het Huidmedisch Centrum Oosterwal in een interessant artikel in De Volkskrant van zaterdag 16 juni 2018 dat u hier kunt vinden.

FABEL: Waterontharders leiden tot meer bacteriegroei en legionella gevaar

Waterontharders voorkomen kalkafzetting in uw waterleidingen en huishoudelijke apparaten. Terwijl kalkafzetting juist een perfecte voedingsbodem is voor bacteriegroei zoals de legionellabacterie. Een waterontharder voorkomt dus juist bacteriegroei!

Maar wat gebeurt er nu als u langere tijd van huis bent? Zoals bekend leidt langdurig stilstaand water leidt altijd tot meer bacteriegroei en vergroot dus de kans op legionella. Normaal gesproken is er alleen sprake van langdurig stilstaand water als u geruime tijd niet thuis bent, bijvoorbeeld bij vakanties. Het is daarom raadzaam om bij terugkomst thuis alle leidingen flink door te spoelen. Dit doorspoelen geldt ook voor de meeste ontharders zoals de stroomloze types. Maar niet voor de ontharders die mooiwater levert! Op al onze modellen zit een zogenaamde “Hygiëne-/Vakantiestand”. Met een druk op de knop (Comfort-serie) of volledig automatisch (Excellent-serie) wordt de hygiëne-/vakantiestand ingeschakeld. Zo bent u ervan verzekerd dat tijdens uw afwezigheid de hars regelmatig gespoeld wordt met schoon water, net alsof u thuis bent. Het waterverbruik blijft zeer beperkt, slechts enkele liters per week zijn al voldoende voor de spoelbeurt.

Sommige aanbieders werken standaard met systeem dat de harsbolletjes extra behandeld door middel van de aanmaak van chloor, de zogenaamde ontsmettingsmodule. Dat klinkt indrukwekkend, maar is overbodig omdat deze chloorbehandeling pas gebeurt tijdens het regenereren en dan bent u misschien al weer een week terug van uw vakantie! Daarnaast wordt op deze wijze weliswaar de ontharder “gereinigd” maar de leidingen in uw huis niet! Ons systeem in combinatie met het goed doorspoelen van uw leidingen geeft wél het gewenste resultaat. Mocht u desondanks een ontsmettingsmodule wensen dan kunnen wij deze als optie leveren. Maar eerlijk gezegd voorkomen we liever bacteriegroei in de leidingen dan deze achteraf te verwijderen.

FABEL: Door een waterontharder verdwijnen belangrijke bouwstoffen uit het water en dat is ongezond

De 2 mineralen die uit het water gehaald worden, gedurende het onthardingsproces, zijn Calcium en Magnesium. Dit is heel nuttig omdat een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer 150.000 liter water per jaar verbruikt en deze hoeveelheid bevat (in Dronten) ongeveer 20kg kalk (Calciumcarbonaat). Dus een waterontharder is heel nuttig.

Maar is dat dan niet schadelijk voor de gezondheid? Gelukkig niet. Beide mineralen zijn weliswaar belangrijk voor de mens, maar komen slechts in zeer geringe mate voor in leidingwater dat niet onthard is. En omdat u in de vorm van kraanwater, koffie, thee etc. slechts maximaal 1-2 liter leidingwater per dag binnenkrijgt is de hoeveelheid Calcium en Magnesium ook zeer beperkt. Zo bevat het leidingwater bij ons in Dronten aan Calcium 35,5 mg/liter en aan Magnesium 2,64 mg/liter.

Het voedingscentrum beveelt op hun website voor een volwassene per dag 1000-1200 mg Calcium en 280-350 mg Magnesium aan. Als u dus uw ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) wilt halen uit water moet u minimaal 28 liter water drinken voor het Calcium en minimaal 106 liter water voor het Magnesium. Geen aanrader lijkt ons, want dan krijgt u hele andere gezondheidsproblemen……

Dit wordt bevestigd door Jasper de Vries, woordvoerder bij het Voedingscentrum in een interessant artikel in De Volkskrant van zaterdag 16 juni 2018 dat u hier kunt vinden.

In het overzicht hieronder ziet u de hoeveelheid Calcium bij 2 zuivelproducten en bij water.

Halfvolle melk (250 ml): 300mg
Kaas (voor 1 plak): 160mg
Water in Dronten (250ml): 9mg

In het overzicht hieronder ziet u de hoeveelheid Magnesium bij 2 producten en bij water.

Pure chocolade (100 gram): 210mg
Avocado (per stuk): 58mg
Water in Dronten (250ml): 0,66mg

FABEL: Bronwater is gezonder dan kraanwater

In Nederland is het kraanwater van uitstekende kwaliteit als gekeken wordt naar de gezondheidsaspecten. Ons kraanwater is zelfs aan veel strengere kwaliteitseisen onderworpen dan gebotteld bronwater. Gebotteld mineraal- of bronwater voldoet dus niet altijd aan de drinkwaternormen. Ons drinkwater wordt op grond van wettelijke voorschriften op 65 stoffen gecontroleerd. De kwaliteitseisen voor flessenwater zijn omschreven in het Warenwetbesluit Verpakte Waters. Hierin staat slechts van 15 stoffen beschreven wat de maximale of minimale hoeveelheid in het water mag zijn.

Daarnaast kost kraanwater ook nog eens een fractie van bronwater. Kraanwater kost ongeveer 0,1 cent/liter. Bronwater is daarmee minimaal 500x duurder dan kraanwater. Daarnaast is bronwater zeer verschillend van samenstelling en kun je dus nooit claimen dat het gezonder is, want wat is gezond? Een voorbeeld: Spa Rood bevat 5 mg Natrium per liter, Vichy Célestin bevat 1172 mg Natrium per liter. Bij een dieet met een natriumbeperking geldt een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van 2000 mg Natrium per dag. Aangezien we gemiddeld zo’n anderhalve liter water drinken per dag, zit u, als u alleen Vichy zou drinken al bijna aan het maximum. Hoezo gezond?

Daarnaast wordt veel leidingwater uit de bodem gewonnen en is dus strikt genomen ook bronwater. Zo wordt het kraanwater in Utrecht door Vitens aan dezelfde bron onttrokken als het bronwater van Bar le Duc en Sourcy (Quest juli 2016)

FABEL: De tijd tussen 2 spoelbeurten (regenereren) mag niet langer zijn dan 6 dagen

Dit is niet waar. Waar het om draait is dat water niet te lang stil mag staan in verband met mogelijke bacterievorming. Als water lang stilstaat, in de douchekop, de Quooker, de waterontharder enz., dan kan dit leiden tot bacterievorming. Als u dus terugkomt van vakantie moet u altijd uw leidingen doorspoelen om dit mogelijke probleem op te lossen. Overigens is dit voor de waterontharders van mooiwater juist niet nodig is omdat al onze modellen over een (automatische) hygiene-/vakantiestand beschikken!

Als u wél thuis bent, maar om wat voor reden dan ook weinig water gebruikt en/of een grote waterontharder heeft die sowieso weinig hoeft te spoelen, kan het lang duren voordat uw waterontharder gaat regenereren. Tussen 2 spoelbeurten kan zomaar 2 weken zitten. Dit geeft echter helemaal niks. Zolang er dagelijks sprake is van waterverbruik blijven uw leidingen en uw waterontharder vrij van besmettingsgevaar. Pas als er langer dan ongeveer 6 dagen geen water wordt verbruikt is het zaak om uw leidingen door te spoelen en gebruik te maken van de vakantiestand op uw mooiwater waterontharder.

FEIT: Een waterontharder helpt mensen met slaapapneu

Om beter te kunnen slapen, gebruiken daarom apneupatiënten een CPAP-apparaat. Het CPAP-apparaat blaast onder druk lucht in de keel en/of neus. Hierdoor blijft de keel open blijft en snurkt de patiënt niet meer en vinden de ademstops niet meer plaats.

CPAP-apparaten moeten regelmatig worden schoongemaakt omdat er onder meer kalk in blijft zitten. Als u gebruik maakt van een waterontharder heeft u hier dus geen last van. Hierdoor blijft er ook geen viezigheid meer kleven aan die kalk. Resultaat hiervan is dat dankzij het ontkalkte water het CPAP-apparaat veel eenvoudiger kan worden schoongemaakt.

Ervaringen van klanten van Mooiwater die ook last hebben van slaapapneu zijn dat, dankzij ontkalkt water, ze het CPAP apparaat minder hoeven schoon te maken en dat het beter werkt.

‘Een prachtig product die elke slaap apneu patiënt die ’s nachts een CPAP gebruikt zou moeten hebben. De bevochtiging van de lucht werkt veel beter door het ontbreken van kalk in het water en het apparaat, de slang en het masker blijven schoon.’

T. van Duinen, klant van Mooiwater.

Klik hier voor meer informatie over waterontharders en slaapapneu

FEIT: Zacht water is lekkerder dan hard water

Deze stelling lijkt moeilijk hard te maken immers smakenverschillen. Toch wilden we graag weten wat de meeste mensen nou lekkerder vinden: water met kalk of kalkvrij water. Daarom onderzochten wij wat mensen nu eigenlijk van de smaak van onthard water vinden.

We vroegen meer dan 300 personen wat zij van de smaak van kalkvrij water vonden. Wat bleek? De overgrote meerderheid vindt zacht water lekkerder dan hard water (62%). Slechts 11% vindt het minder lekker en 27% proeft geen verschil.

Klik hier voor het onderzoek ‘smaak water bij waterontharder’

Concurrentie

Feiten en fabels over de verschillende systemen

FEIT: Mooiwater ontharders zijn zeer efficiënt en dus zeer zuinig met zout

De waterontharders van mooiwater zijn zeer efficiënt. Graag leggen we uit hoe onze geavanceerde ontharders dit voor elkaar krijgen.

Bij elke ontharder die op de markt verkrijgbaar is vindt het ontharden plaats door een eenvoudig scheikundig proces (Calcium- en Magnesiumionen worden uitgewisseld tegen Natriumionen). Dit proces is bij alle ontharders gelijk! Als de hars is “verzadigd” met Calcium en Magnesium, dient de hars gereinigd te worden en wordt dan gespoeld met pekelwater (Natrium). Tot zover geen verschil tussen de diverse ontharders die er op de markt zijn.

Pas bij het spoelen wordt duidelijk of dit efficiënt gebeurt (met gebruik van zo weinig mogelijk zout), of dat dit niet efficiënt gebeurt (meer zoutverbruik dan noodzakelijk). Op onze pagina In vergelijking met… leggen wij precies uit hoe de verschillen in zoutverbruik en dus efficiency ontstaan.

Alleen de Volumegestuurde apparaten (zoals onze Duplex) en de Proportioneel Tijd + Volume gestuurde apparaten (Comfort en Excellent-serie) werken 100% efficiënt en zijn daarmee de efficiëntste die er zijn. Efficiënter kan niet!

Het is dus bij de aanschaf verstandig om te letten op enerzijds de aanschafprijs en anderzijds de efficiency. Alleen de combinatie van een scherpe aanschafprijs en 100% efficiency geeft u het beste uitgangspunt bij uw overwegingen. Onze apparaten zijn voordelig in aanschaf én voordelig in gebruik.

FABEL: Stroomloze ontharders zijn beter

Voor de aanbieders van stroomloze ontharders worden allerlei zaken beweerd om u het gevoel te geven dat stroomloze ontharders superieur zijn ten opzichte van andere ontharders. Omdat wij met onze Duplex ook een stroomloze ontharder in het assortiment hebben, kunnen we u van objectieve informatie voorzien. Graag laten we u zien hoe het écht zit.

  • Stroomloze ontharders zijn efficiënter dus gebruiken minder zout: Het zoutverbruik heeft met de manier en het moment van spoelen te maken. Alleen stroomloze (onze Duplex) en proportioneel tijd/volume gestuurde ontharders (onze Excellent en Comfort-serie) kunnen 100% efficiënt werken. Andere typen ontharders zijn nooit 100% efficiënt. Als andere aanbieders beweren dat hun zoutverbruik lager is dan bij onze ontharders dan is dit onzin. Hoe het precies zit met de verschillende typen ontharders leggen we hier uit.
  • Zoutblokken zijn beter dan zouttabletten. De kwaliteit van zowel zoutblokken als zouttabletten is zeer hoog. Het zout moet zo zuiver mogelijk zijn en zo weinig mogelijk verontreiniging met zich meedragen. Omdat wij tot wel 20 jaar garantie geven is dit zeer belangrijk, zout van lagere kwaliteit leidt op termijn tot problemen. Dus onze zouttabletten hebben dezelfde samenstelling als de zoutblokken maar zijn alleen in een andere vorm geperst en een stuk voordeliger dan zoutblokken. Waarom? Dat kunt u beter aan de aanbieders van zoutblokken vragen dan aan ons. Wij hebben geen idee, aan de kwaliteit ligt het in ieder geval niet.
  • Stroomloze ontharders zijn op de lange termijn goedkoper. Zeker weten van niet! De kosten van een waterontharder bestaan voornamelijk uit de aanschafprijs, de kosten voor zout en de onderhoudskosten. Daarnaast zijn er de (eventuele) kosten voor stroom en het water voor het spoelen. Deze laatste 2 zijn verwaarloosbaar (minder dan €10/jaar) en dus niet relevant voor een prijsvergelijk. De andere 3 onderwerpen wel. Onze Comfort Compact (€1190,-) en Excellent Compact (€1390,-) kunt u qua capaciteit een-op-een vergelijken met onze Medium Duplex (€1890,-) Daarnaast is het verbruik aan kilo’s zout bij niet-stroomloze en stroomloze ontharders gelijk (beide 100% efficiënt) maar de zoutblokken zijn per kg aanzienlijk duurder. Als laatste het onderhoud. Bij ons kost dit €48/jaar voor alle typen en ligt daarmee op ongeveer een gelijk tot iets lager niveau dan de concurrentie. Kortom, niet -stroomloze ontharders zijn veel voordeliger in aanschaf en de kosten van het zout liggen aanzienlijk lager. Aan u de keuze.
  • Stroomloze ontharders zijn minder storingsgevoelig. Wij hebben beide typen in ons assortiment en hebben de ervaring dat beide probleemloos en storingsvrij werken. We merken geen verschil tussen de stroomloze en de niet-stroomloze. Wel knap dat aanbieders die alleen stroomloze in hun assortiment hebben zo goed weten hoe storingsgevoelig producten zijn die ze zelf niet leveren! En mocht de stroom uitvallen, dan brengt de meegeleverde back-up batterij uitkomst.  Weer een onderwerp dat makkelijk beweerd kan worden, maar nergens op gebaseerd is. Daarnaast bieden wij 20 jaar garantie, dus storingen zijn lastig voor u maar uiteindelijk ons probleem (gelukkig komen er eigenlijk nooit storingen voor).
  • Stroomloze ontharders werken 24/7 en ontharders op stroom niet. Voor het eerst dat iets wél klopt, maar dit geldt alleen bij stroomloze ontharders met een dubbele harscilinder, stroomloze ontharders met een enkele harscilinder hebben juist heel vaak geen onthard water! Maar het gaat eigenlijk nergens over om het maar eens diplomatiek uit te drukken. Wanneer de hars gespoeld wordt, levert een ontharder uit de Comfort of Excellent-serie inderdaad tijdelijk geen ontkalkt water. Gelukkig duurt dit minder dan een half uur en vindt dit slechts eens in de paar weken plaats. Meestal is dit om 3 uur ’s nachts (in overleg met u te bepalen) wanneer er eigenlijk nooit waterverbruik is. En mocht er op dat moment toch een keer water verbruikt worden, dan is dat inderdaad het normale water dat door uw waterbedrijf geleverd wordt en dat u meestal jarenlang zonder problemen hebt gebruikt. Onze Duplex met 2 harscilinders kent dit verschijnsel niet en levert altijd onthard water. Daar staan wel de kosten van de twee harscilinders tegenover. Eén cilinder kost nou eenmaal minder geld dan twee stuks. Daarnaast kan het kalkvrije water tijdens het spoelen van een cilinder slechts geleverd worden door de resterende cilinder, waardoor de waterdruk tijdens het spoelen verminderd en de capaciteit van het systeem naar beneden gaat. En dit gebeurt niet alleen ‘s nachts, maar ook overdag als u bijvoorbeeld aan het douchen bent.
  • Stroomloze ontharders hebben geen onderhoudskosten. Als u geen onderhoudsabonnement afsluit heeft u, zowel bij ons als bij andere aanbieders, geen abonnementskosten. Als er dan iets stuk gaat of in geval van een storing zal u de kosten daarvoor echter moeten betalen. Wij geven 5 jaar garantie en dat kunt u verlengen tot 20 jaar tegen een bescheiden bedrag. Er is geen enkele aanbieder die u kosteloos garantie geeft tot 20 en soms wel 30 jaar. Soms wordt de indruk gewekt dat dit wel zo is, let u daar vooral op.
  • Een waterontharder met 2 cilinders heeft meer capaciteit dan een ontharders met 1 cilinder. Natuurlijk niet. De capaciteit van een waterontharder wordt bepaald door de hoeveelheid hars waarmee gewerkt wordt. 2 Cilinders van 4,5 liter per stuk hebben totaal 9 liter hars, net zoveel als onze kleinere ontharders. Dit heeft helemaal niets te maken met het aantal cilinders. Hoe meer hars hoe meer capaciteit en des te minder vaak er dus gespoeld hoeft te worden. Daarom hebben wij meerdere typen, kleinere en grotere. Daarmee kunt u uw ontharder goed afstemmen op uw thuissituatie. 2 Minicilinders zoals bij de meeste stroomloze ontharders werken bij een laag waterverbruik prima, maar bij een hoger waterverbruik leidt het tot heel vaak spoelen en geregeld zout bijvullen. U heeft daarin dus geen keuze op basis van uw waterverbruik. Daarom hebben wij meerdere formaten, voor kleine en grote waterverbruikers.
  • Een stroomloze ontharder onthardt volledig naar hardheid 0, andere ontharders kunnen dat niet door het gebruik van andere hars en ontharden niet volledig. Dit is volslagen onzin. Elke waterontharder onthardt standaard naar hardheid 0. De hars in de ontharder is niet zo te “programmeren” dat er een klein beetje kalk blijft zitten en haalt dus per definitie alle kalk uit het water, ongeacht het type hars dat gebruikt wordt. De enige manier om een zogenaamde resthardheid (indien gewenst ) van bijvoorbeeld 2 dH over te houden, is door het bijmengen met hard water. Dit kunt u instellen met een mengventiel die standaard op al onze modellen zit.
  • Stroom en water gaan niet samen en leveren gevaar op. Vele apparaten in uw huis combineren water en stroom, denk aan de vaatwasser of uw koffiezetapparaat. Uw watermeter en uw hoofdkraan zitten waarschijnlijk zelfs samen in uw meterkast! Deze bewering is er alleen maar om u angst aan te jagen en dus een beetje kinderachtig.
  • Bij stroomloze ontharders wordt betere hars gebruikt. De toegepaste harsen in de verschillende systemen werken allemaal volgens hetzelfde principe (ionenuitwisseling) en verschillen nauwelijks van elkaar. De door ons toegepaste hars in al onze systemen is van topkwaliteit. Wel geldt tot op zekere hoogte dat hoe kleiner het harsbolletje is, hoe meer onthardingscapaciteit per liter hars. Nadeel is echter dat kleinere harsbolletjes meer weerstand geven en dus leiden tot meer drukverlies. Het is maar net waar de voorkeur naar uitgaat. Wij hebben gekozen voor een optimum tussen onthardingscapaciteit en drukverlies.
  • Stroomloze ontharders zijn beter geschikt voor schommelingen in waterverbruik. Als er door de leverancier maar 1 type ontharder aangeboden wordt, staat de capaciteit vast. Er wordt op geen enkele wijze rekening gehouden met het waterverbruik. Als u bij mooiwater een waterontharder wilt aanschaffen, houden wij juist wel rekening met uw waterverbruik. Als u vervolgens door omstandigheden meer of minder water gaat gebruiken is er gelukkig geen man overboord. Bij meer verbruik zal het systeem vaker moeten spoelen en moet u vaker zout bijvullen en vice versa. Maar bij ons kunt u in ieder geval het optimale systeem kiezen dat het best bij u past. Als een leverancier maar 1 type aanbiedt wordt er vanaf het begin geen rekening gehouden met het waterverbruik. Het gekke is dat er soms beweerd wordt dat stroomloze ontharders hier juist beter mee kunnen omgaan, raar maar waar…
 
FEIT: Hoe fijner de hars, hoe efficiënter het ontharden

Ontharders die werken met hars halen de kalk uit het water d.m.v. ionenuitwisseling. Wellicht wordt het nu wat technisch, maar het komt erop neer dat de Calcium2+ en Magnesium2+ uitgewisseld worden met Natrium+. De efficiency van een ontharder wordt bepaald door de hoeveelheid zout die gebruikt wordt om te spoelen. Hoe minder zout er nodig is om te spoelen, hoe efficiënter het systeem.

Er zijn maar twee systemen die 100% efficiënt zijn; stroomloze ontharders en proportionele tijd- en volumegestuurde ontharders. De ontharders van mooiwater die een aansluiting op het lichtnet nodig hebben behoren tot de laatste categorie en zijn dus 100% efficiënt. Indien u hier meer over wilt weten, klik dan hier.

Wel is het zo dat hoe kleiner de bolletjes, hoe kleiner de harstank kan zijn. Kijkt u hier naar de formaten van onze ontharders.

De harskolom van de onze waterontharders is samengesteld uit zeer kleine korreltjes van gelijke grootte (300 µm diameter). Dit biedt meerdere voordelen: zeer laag zoutverbruik, hoge doorstroomcapaciteit, nauwelijks drukverlies en hoge uitwisselingscapaciteit. Omdat wij alleen werken met topkwaliteit hars behouden de korrels bij regelmatig onderhoud minimaal 20 jaar hun unieke werking.

FEIT: Stroom en water gaan niet samen

Onze ontharders (op de Duplex na) worden op het stroomnet aangesloten zodat er diverse zaken gemeten en geregeld kunnen worden zoals: het waterverbruik, de hygiëne-/vakantiestand, het aantal spoelbeurten dat uitgevoerd is, de hoeveelheid water die nog onthard kan worden tot de volgende spoelbeurt, etc. Zonder stroom is dit niet mogelijk.

Toch wordt er door sommige leveranciers beweerd dat stroom en water niet samengaan alsof de waterontharders van mooiwater en vele andere leveranciers onveilig zouden zijn! Natuurlijk gaan stroom en water niet samen, dat weet iedereen. Maar bij onze waterontharders zijn water en stroom vanzelfsprekend strikt gescheiden, net zoals bij koffiezetapparaten, wasmachines, vaatwassers enzovoort. Daarnaast werken onze waterontharders op 12V, net als het WIFI-kastje dat hoogstwaarschijnlijk ook in uw meterkast hangt, als de stroom uitvalt neemt een batterijtje alle functies gewoon over. Dergelijke opmerkingen zijn dus eigenlijk heel kinderachtig en puur bedoeld om u een gevoel van onbehagen te geven. Wij houden niet van inspelen op de onderbuikgevoelens maar houden ons liever aan de feiten.

FEIT: Stroomloze ontharders met 1 harscilinder leveren regelmatig hard water

Stroomloze waterontharders worden meestal geleverd met 2 harscilinders. Dit is logisch omdat de harscilinders gespoeld worden zodra deze een vooraf ingesteld aantal liter water hebben ontkalkt. Dit kan dus op elk willekeurig moment op de dag plaatsvinden, ook als u staat te douchen of uw vaatwasser staat te draaien! Op dat moment heeft u dus hard water en dat wilt u niet. Omdat de harscilinders meestal ook nog eens erg klein zijn gebeurt dit spoelen bij ongeveer elke 1mwaterverbruik. Dus als u 150mwater verbruikt heeft u 150 keer per jaar geen zacht water!

Indien u een stroomloze ontharder met 2 cilinders aanschaft, is er tijdens het spoelen van de ene verzadigde cilinder in ieder geval nog de andere kleine cilinder beschikbaar. Maar u betaald daarvoor wel een forse prijs. Als u de prijstechnisch een stuk interessantere stroomloze ontharder met slechts 1 cilinder zou aanschaffen, moet u er dus wel rekening mee houden dat u zeer frequent geen zacht water heeft.

Daarom leveren wij bijna altijd ontharders die te programmeren zijn. Deze spoelen alleen als er toch geen waterverbruik is (meestal ‘s nachts) en dan ook nog eens slechts eenmaal in de twee weken. Eén van de vele voordelen van ontharders die op stroom werken.

FABEL: De waterhardheid verandert regelmatig en automatische aanpassing is daarom gewenst

Sommige aanbieders hebben een systeem dat ervoor zorgt dat de waterontharder zich automatisch aanpast aan de hardheid van het drinkwater. Klinkt goed, maar het is totaal overbodig en kost wel het nodige. Waarom het overbodig is? Dat is simpel uit te leggen.

Het water dat bij u uit de kraan komt is heel stabiel van samenstelling. Dit komt omdat waterleidingbedrijven er alles aan doen om dit zo stabiel mogelijk te houden. Zij worden namelijk intensief gecontroleerd op alle afspraken die in het Waterbesluit zijn vastgelegd. De waterhardheid verandert daarom ook bijna nooit. De belangrijkste reden voor een veranderende waterhardheid is wanneer het waterbedrijf overstapt op een andere waterbron. Aangezien dit bijna nooit gebeurt, zal het ook zelden voorkomen dat uw waterhardheid significant wijzigt.

Kleine wijzigingen van bijvoorbeeld 0,1 dH zijn wel mogelijk daarom hanteren de waterleidingbedrijven ook een bandbreedte van vaak 0,2-0,3 dH in hun waterhardheid.

Een waterontharder onthardt het water naar 0 dH (tenzij er een resthardheid is ingesteld), onafhankelijk van de kleine schommelingen die er zich in de hardheid van het water voordoen. Alleen als de hardheid ineens fors zou toe- of afnemen zal een waterontharder bijgesteld moeten worden. Dit is een minimale ingreep. Dus als u ooit een brief ontvangt van uw waterleidingmaatschappij, waarin aangekondigd wordt dat de waterhardheid wijzigt, dan belt u ons en passen wij het systeem aan. Gelukkig gebeurt dit eigenlijk nooit.

FABEL: Magneetontkalkers hebben hetzelfde effect als waterontharders op ionenbasis

De waterontharders van mooiwater werken op basis van ionenuitwisseling. Simpel gezegd wordt door middel van zout de kalk uit het water gehaald (Ca2+ en Mg2+ worden uitgewisseld tegen Na+). Er bevindt zich na het ontkalken dus geen enkel spoor van kalk meer in het water. Uw hele huis is kalkvrij!

Er zijn ook ontkalkers die zeggen te werken op magnetische basis. Wij hebben zeer grote twijfels over de werking van deze magneetontharders, maar duidelijk is wel dat ze geen kalk uit het water halen, dit kunt u zelf testen m.b.v. een testset. De in het water aanwezige kalk zou “gebonden” worden en zo niet aan de leidingen blijven plakken. Als dat al zo is, dan is in ieder geval duidelijk dat dit hoogstens een oplossing biedt voor schone leidingen maar natuurlijk niet voor zachtere was, besparing op wasmiddelen, minder gebruik van zeep en shampoo, glanzende douchecabines en sanitair. Immers de kalk blijft in het water en zal dus zijn negatieve effecten blijven behouden. Dus wilt u een ontharder die kalk uit het water haalt dan is een magneet waterontharder niet echt een goed idee. En wat dacht u dat de waterbedrijven zouden gaan doen als het echt zou werken? Gewoon een forse (elektro-)magneet om de leidingen en klaar is Kees!

Weer andere leveranciers zijn daar zeer duidelijk in. Zij leveren naast waterontharders ook apparatuur die beschermt tegen kalk. Zij melden dat waterontharders de kalk zoals bekend volledig uit het water halen. De aangeboden kalkbeschermers stabiliseren slechts de opgeloste kalk. Dit heeft als resultaat dat beide producten inderdaad de apparatuur in uw huis (bijvoorbeeld de wasmachine en cv-ketel) beschermen doordat zich op de leidingen geen kalkafzetting vormt. Maar waterontharders hebben als extra voordeel dat de kalk echt uit het water verwijderd wordt. Kalkvrij zacht water is gezonder voor huid en haar en laat geen kalkvlekken achter bij de kraan, het aanrecht, de douchewand etc.

FEIT: De waterontharders van Mooiwater hebben een droog zoutreservoir

Al onze waterontharders gaan 100% efficiënt om met zout, dit leidt tot de laagst mogelijke verbruikskosten. Dit doet het systeem door dagelijks te berekenen of een regeneratie (spoelbeurt) van het systeem gewenst is, of dat dit nog een dag uitgesteld kan worden omdat de hars nog voldoende kalk kan opnemen.

Als een spoelbeurt gewenst is zal het systeem enkele uren voor de regeneratie precies uitrekenen hoeveel liter pekelwater aangemaakt moet worden. Nooit teveel (met een hoog zoutverbruik tot gevolg) en nooit te weinig (zodat de hars niet goed gespoeld wordt). Bijkomend voordeel is dat er sprake is van een droog zoutbed, de zouttabletten staan niet dagen tot weken onder water maar pas op het allerlaatst wordt het er water toegevoegd om het pekelwater te maken. Klontvorming en een dikke zoutkoek kunnen dus niet gevormd worden en dit voorkomt verstoppingen en vervuilingen.

FEIT: Al onze ontharders zijn uit te rusten met een ontsmettingsmodule (chloreren)

Al de ontharders van mooiwater zijn optioneel uit te rusten met een zogenaamde ontsmettingsmodule, maar dat doen we liever niet. Dat klinkt wellicht vreemd en daarom leggen we het hieronder graag uit.

Als de hars van uw waterontharder verzadigd is met kalk moet de hars schoongespoeld worden. Dit gebeurt met pekelwater. Het pekelwater zorgt ervoor dat de kalk loskomt van de hars en wordt vervolgens weggespoeld door het riool.

Het zout dat gebruikt wordt om het pekelwater te maken bestaat uit Natrium en Chloor-ionen. De Natrium-ionen zorgen ervoor dat het kalk loskomt van de hars, de Chloor-ionen hebben geen functie en verdwijnen met het afvalwater in het riool.

Indien wij voor u echter een ontsmettingsmodule installeren, wordt uit de Chloor-ionen door middel van zogenaamde elektrolyse Chloor gemaakt. Naast het Natrium wordt tijdens het spoelen dus ook Chloor langs de hars geleidt. Dit zorgt, net als in het zwembad, voor een ontsmettende werking en voorkomt daarmee de mogelijke aangroei van bacteriën. Uiteraard wordt verder in het spoelproces al het chloor weer uit de harstank gespoeld. U ruikt het niet en u proeft het ook niet, net zo min als u het zout proeft als daarmee geregenereerd is. Ook eventuele vervuiling van de zoutvoorraad zal absoluut geen kans krijgen om uw hars te besmetten.

Toch worden al onze ontharders standaard zonder ontsmettingsmodule geleverd. Daar hebben we een goede reden voor. Enerzijds is bacterievorming op zich al vrij onwaarschijnlijk omdat tijdens elke regeneratie de hars gespoeld wordt met een 100% zoutoplossing en dit overleven bacteriën niet. Anderzijds speelt het gevaar op bacterievorming (zoals de bekende legionella) vooral op als er sprake is van langdurig stilstaand water. Dit kan zich voordoen bij bijvoorbeeld een vakantie. Maar al onze stroomgestuurde waterontharders zijn uitgerust met een hygiëne-/vakantiemodus! Deze zorgt ervoor dat elke 4 dagen een klein spoelinkje plaatsvindt zodat uw hars fris en bacterievrij blijft. Bacteriën maken dus geen schijn van kans! Als laatste en belangrijkste is dat de chloorbehandeling bij een ontsmettingsmodule pas plaatsvindt tijdens een spoelbeurt en de eerste spoelbeurt vindt waarschijnlijk pas plaats als u al weer dagen thuis bent! Wat ons betreft is een ontsmettingsmodule daarmee dus de verkeerde oplossing voor het probleem. Wij voorkomen bacterievorming liever.

Indien u toch een ontsmettingsmodule wilt, dan bieden wij deze aan voor slechts €75,-. Als we daarmee aan uw wensen kunnen voldoen, doen we het graag.

FEIT: Beter een Hygiëne/ vakantiemodus dan een ontsmettingsmodule (chloreren)

Wat is nou beter? Een ontsmettingsmodule of een zoals de Mooiwater ontharders hebben: een hygiëne-/vakantiemodus?
Veel waterontharders zijn uitgerust met een ontsmettingsmodule. Maar is deze wel nodig? Is het eigenlijk niet mosterd na de maaltijd? Is het niet veel beter om een waterontharder uit te rusten met een Hygiëne/vakantiemodus?

Wat doet een ontsmettingsmodule?
Een ontsmettingsmodule zorgt ervoor dat de water ontharder behalve met zout ook met chloor gespoeld wordt. Dit zorgt voor een ontsmettende werking en voorkomt daarmee mogelijke groei van bacteriën. Echter gebeurt dit pas tijdens een spoelbeurt. En tijdens de spoelbeurt wordt de waterontharder al gespoeld met 99,9% zuiver zout. Dus de kans op bacterievorming is daar al nihil. De kans op bacterievorming is het groots als u een paar dagen van huis bent. Maar als u weer thuis komt gaat de waterontharder vaak pas na een paar dagen weer spoelen. Oftewel het kwaad is dan al geschiet. Het is daarom beter om de waterontharder uit te rusten met een Hygiëne/ vakantiemodus i.p.v. een ontsmettingsmodule.

Hygiëne/ vakantiemodus waterontharder
Alle waterontharders van Mooiwater zijn standaard uitgerust met een Hygeiëne/ vakantiemodus. Deze voorkomt dat er überhaupt bacterievorming kan ontstaan. Als u een paar dagen geen water verbruikt dan gaat de waterontharder automatisch een korte spoelbeurt doen waardoor bacterievorming geen enkele kans krijgt. Kortom voorkomen is beter dan (te laat) genezen.

Indien u toch een ontsmettingsmodule wilt, dan bieden wij deze aan voor slechts €75,-. Als we daarmee aan uw wensen kunnen voldoen. Maar wat ons betreft kunt u die €75,- beter in uw zak steken.

Techniek

De techniek achter onze waterontharders

FEIT: Een afstandsbediening voor een waterontharder is heel handig

Normaal gesproken heeft u geen omkijken naar uw waterontharder. Het enige dat u hoeft te doen is af en toe (eens per 1-4 maanden) zout bij te vullen in de zoutbak. Als uw waterontharder goed bereikbaar is zult u door het systeem zowel optisch als akoestisch gewaarschuwd worden om zout bij te vullen (behalve bij de Duplex).

Als de waterontharder minder goed bereikbaar is, bijvoorbeeld in de kruipruimte, is het vervelend om te moeten controleren of er nog voldoende zout aanwezig is. Vooral in dergelijke situaties is een afstandsbediening erg handig (eigenlijk een vereiste) omdat deze in directe verbinding staat met de waterontharder en zowel in het scherm als via een geluidssignaal aangeeft dat het tijd wordt om zout bij te vullen.
Ook de overige gegevens, zoals waterverbruik, vakantiestand, etc kunnen moeiteloos afgelezen worden.

Mooiwater  is een van de weinige leveranciers die werkt met een afstandsbediening. Een afstandsbediening is dus niet noodzakelijk maar wel erg handig en soms bijna onmisbaar.

FABEL: Zacht water is corrosief en slecht voor de leidingen

Zacht water is zacht voor uw leidingen net als voor uw huid. Het zou toch raar zijn dat dermatologen een waterontharder aanraden als u last heeft van bijvoorbeeld eczeem, maar dat uw leidingen daar niet tegen zouden kunnen. Hoe komt dit fabeltje dan in de wereld? Heel eenvoudig zacht water wordt verward met zuur water. Zuur water veroorzaakt corrosie in uw leidingen maar zacht water is geen zuur water. Zacht water is neutraal (pH tussen 7 en 8), net als hard water.  Dat de calcium- en magnesiumionen in ontkalkt water vervangen worden door natriumionen verandert niets aan de zuurgraad (pH-neutraal).

Corrosief water is water dat licht zuur is en dus niet pH-neutraal maar heeft een pH lager dan 7. Corrosief (zuur) water tast de leidingen wel aan (corrosievorming). Een bekend voorbeeld van water met een lage pH is koolzuurhoudend bruiswater. Dit heeft een pH van 3-4. Zuur water en ontharden van water hebben gelukkig niets met elkaar te maken.

FEIT: Alle waterontharders ontharden stroomloos

Dit klinkt misschien raar omdat er in de concurrentiestrijd veel nadruk gelegd wordt op de verschillen die er zouden zijn tussen stroomloze (mechanische) en niet-stroomloze (elektronische) waterontharders, maar het klopt wel.

Als u een mooiwater ontharder heeft (behalve de Duplex want die is stroomloos) en u trekt de stekker uit het stopcontact dan blijft deze zijn werk gewoon doen. Het leidingwater gaat door de waterdruk door de ontharder heen, de harsbolletjes nemen de kalk uit het water en vervolgens stroomt het ontharde kalkvrije water uit uw kraan.

De stroomaansluiting die bij onze ontharders gebruikt wordt heeft niets met het onthardingsproces zelf te maken maar dient slechts 2 doelen:

  1. Als de hars verzadigd is met kalk, moet er op een bepaald moment gespoeld worden met pekelwater. Bij onze ontharders bepaalt de regelunit wanneer dit gebeurt, de hoeveelheid pekelwater waarmee dit gebeurt, etc. Daarvoor is stroom nodig, o.a. voor de klok. Bij een mechanische ontharder ontbreekt de regelunit en wordt de spoelbeurt door waterdruk opgestart en niet door stroom. Niets meer en niets minder.
  2. Omdat onze ontharders op stroom wordt aangesloten, kan er intelligentie in het systeem aangebracht worden. Een paar voorbeelden?
    1. Met de elektronische klok kan bepaald worden dat het spoelen ’s nachts gebeurd omdat er dan bijna nooit water verbruikt wordt. Dit kan bij een stroomloze ontharder niet. Daarom worden deze ontharders meestal (tegen aanzienlijke kosten) uitgerust met een tweede harscilinder zodat u niet tijdens het douchen ineens met hard water geconfronteerd wordt.
    2. mooiwater ontharders zijn uitgerust met een waarschuwingssysteem voor een laag zoutniveau (behalve ons stroomloze model). Dit kan bij een mechanische ontharder niet, dus zult u altijd zelf moeten controleren of er zout bijgevuld moet worden. Overigens zijn ook lang niet alle elektronische ontharders met deze mooie optie uitgerust.
    3. Onze ontharders hebben een zogenaamde “Vakantiestand”. Als u met vakantie gaat is er geen waterverbruik.  mooiwater ontharders zullen zelfs als er geen water verbruikt wordt elke 4 dagen een kleine servicespoeling uitvoeren om de hars fris te houden en langdurig stilstaand water te voorkomen. Stroomloze ontharders zullen zolang er geen watergebruik is nooit spoelen met langdurig stilstaand water tot gevolg. Ook hier geldt overigens dat bijna geen enkele elektronische ontharder met deze mooie optie uitgerust.

Kortom, er zijn alleen maar voordelen aan een elektrisch aangestuurde ontharder ten opzichte van een mechanische (stroomloze) ontharder. De claim dat stroomloze ontharders beter of geavanceerder zijn, is nergens op gebaseerd. Ook de betrouwbaarheid is geen discussie. Daarom geven wij tot wel 20 jaar garantie op onze ontharders omdat we overtuigd zijn van de lange levensduur. En het stroomverbruik? Ongeveer voor een totaalbedrag van €2,50 per jaar.

FEIT: Een Mooiwater ontharder levert eigenlijk geen drukverlies op bij uw kraan

Omdat het water langs de hars geleid moet worden zal er in geringe mate drukverlies optreden. Dat gebeurt bij elke ontharder, maar gelukkig is het drukverlies bij mooiwater ontharders zeer beperkt. Met andere woorden, als u zonder ontharder 11 liter water per minuut uit de kraan haalt zal dit na het plaatsen van een ontharder teruglopen tot misschien 10,5 liter. In  de praktijk zult u hier niets van merken.

Daarbij moet aangemerkt worden dat als u GEEN waterontharder heeft u op de lange duur juist steeds meer last krijgt van een klein beetje drukverlies door verkalking van de leidingen.

Voorbeeld: Een niet ontkalkte douchekop levert veel verlies van druk en volume op als u deze niet regelmatig schoonmaakt. Met een waterontharder is dit nooit meer nodig.

FABEL: In Nederland is de waterkwaliteit hoog, dus een waterontharder is overbodig

Als we naar de kwaliteit van het Nederlands water kijken is er geen reden om vanwege gezondheidsaspecten over te stappen op zacht water. Nederland heeft uitstekend water en daar zijn we blij mee. De redenen om toch een waterontharder aan te schaffen liggen op een heel ander vlak. Een waterontkalker zorgt ervoor dat u minder wasmiddel en schoonmaakmiddel hoeft te gebruiken. Een ontharder zorgt ervoor dat uw badkamer mooi blijft zonder dat u hoeft te poetsen. Een ontharder zorgt ervoor dat uw apparatuur niet verkalkt en daaraan uiteindelijk veel eerder kapot gaat, etc. U leest er meer over op deze pagina.

Kortom: een ontharder zorgt voor gemak, is goed voor het milieu en verdient zichzelf terug.

Lees ook: Wanneer is een waterontharder nodig?

FABEL: Ontkalken is hetzelfde als demineraliseren en verandert de zuurgraad (pH) van het water

Kalkvrij water is alleen ontdaan van de mineralen Calcium en Magnesium, maar gedemineraliseerd water is ontdaan van alle mineralen en overige vaste deeltjes waardoor er simpelweg H2O, ofwel puur water, overblijft.

Bij alleen ontharden verandert de samenstelling van het water dus slechts heel beperkt en dit voorkomt dat de Total Dissolved Solids (TDS) en de carbonaathardheid (KH) veranderen. Als u deze beide waarden zou meten treft u dezelfde waarden aan, voor en na het ontharden.
Als deze waarden wel aangetast worden zal het water een ander zuurgraad (pH-waarde) krijgen. Zuur water is corrosief en kan koperen leidingen en andere metalen zoals chroom aantasten. Zuur (corrosief) water mag dus nooit gebruikt worden.

Kalkvrij water is juist goed voor koperen leidingen. De ruwe kalk in hard water laat de leidingen zelfs sneller slijten dan ontkalkt water, dat de leidingen schoon en glad houdt. Dit is uitgebreid onderzocht en aangetoond door TNO in opdracht van Aquacombi. (U kunt het rapport vinden door te googelen op TNO 2012 r10424).

Waar komt deze fabel dan vandaan? Dat is vrij simpel. Zacht water (kalkarm) dat in de natuur aangetroffen wordt heeft bijna altijd een hoge zuurgraad (pH) en tast de koperen leidingen en andere metalen aan (roesten). Uw leidingwater is echter pH-neutraal/niet zuur en een ontharder verandert niets aan de zuurgraad. Dus zacht water dat door een ontharder wordt gemaakt is niet gedemineraliseerd of zuur en tast uw leidingen helemaal niet aan.

FABEL: De hardheid van leidingwater moet minstens 5,6 dH zijn

In het drinkwaterbesluit staat dat waterbedrijven drinkwater niet lager mogen ontharden dan 5,6odH.

Toch levert o.a. Vitens leidingwater met een veel lagere hardheid. Bijvoorbeeld in Epe. De waterhardheid is daar op sommige plekken 2,7odH. Klik hier voor de hardheid op postcode 8161 BL. De waterhardheid is daar zo laag omdat het opgepompte grondwater van nature een heel lage hardheid heeft en er geen enkele reden is deze hardheid te verhogen naar bijvoorbeeld 5,6odH.

In het Waterwerkblad 4.6 van de Samenwerkende Drinkwaterbedrijven staat:

Het behandeld water moet voldoen aan de kwaliteitseisen die zijn genoemd in het
Drinkwaterbesluit, bijlage A.

En in bijlage A staat dat de hardheid minimaal 5,6odH moet zijn. Waarom dit zo is weten we niet, we hebben met meerdere waterbedrijven contact gezocht maar nog nooit een duidelijk antwoord gehad. Nogmaals, ze leveren zonder enig bezwaar water van een veel lagere hardheid maar ontharden het zelf niet verder dan 5,6odH.

Wat ook de reden is, de criteria die de waterbedrijven hanteren gelden niet voor particulieren. In het Waterwerkblad (Werkblad 4.6.4, januari 2017) staat:

4. Criteria ontharding van drinkwater
4.2 Woninginstallaties
Voor woninginstallaties is een meetprogramma niet vereist en er worden ook geen specifieke eisen aan de drinkwaterkwaliteit gesteld.

U mag dus zonder enig bezwaar uw leidingwater ontharden naar 0,0odH.

Conclusie: Drinkwaterbedrijven mogen volgens hun eigen normen niet verder ontharden dan 5,6 odH maar ze mogen dat wel leveren en dat doen ze ook. Wij snappen dat wel, er is namelijk geen enkele reden om het verwijderen van kalk uit water af te raden. Ook geen gezondheidsredenen. Lees verder over waterontharders en gezondheid

Overigens kan, indien gewenst, bij onze waterontharders een resthardheid van 1, 2 of 3odH probleemloos ingesteld worden. Al onze apparaten zijn voorzien van een zogenaamd mengventiel. Maar wij raden dat af omdat u dan toch een beetje last van kalk blijft houden en er geen enkele reden voor is. 

FEIT: Zacht water verwijdert reeds aanwezige kalk

Dit klopt en daarom wordt zacht water in de vakbladen ook wel agressief water genoemd. Dat klinkt wellicht niet positief, maar dat is het wel! Doordat alle kalk uit het water is gehaald kan onthard water de reeds aanwezige kalk in de leidingen, waterkoker, wasmachine etc. opnemen en alles kalkvrij maken. Voor deze eigenschap wordt de term –agressief- gebruikt, omdat kalkvrij water net als –agressieve- schoonmaakmiddelen deze reinigende werking heeft. In tegenstelling tot agressieve schoonmaakmiddelen is kalkvrij water daarom zelfs goed voor het milieu. U hoeft deze schoonmaakmiddelen niet meer te gebruiken en u heeft hetzelfde resultaat. Naast agressief water bestaat ook corrosief water. Dit is water met een hoge zuurgraad. Dit water tast koperen leidingen wel aan. Voor verdere uitleg over corrosief water zie de fabel: “Zacht water tast koperen leidingen aan.”

FABEL: Zacht water tast de koperen leidingen aan

Kalkvrij water is juist goed voor koperen leidingen. Dit is uitgebreid onderzocht en aangetoond (door TNO. U kunt het rapport vinden door te googelen op TNO 2012 r10424.). Waar komt deze fabel dan vandaan? Dat is vrij simpel. Zacht water (kalkarm) dat in de natuur aangetroffen wordt heeft bijna altijd een hoge zuurgraad (pH). En zuur water is corrosief en tast de koperen leidingen aan (roesten). Uw leidingwater is echter niet zuur (pH-neutraal) en een ontharder veranderd niets aan de zuurgraad. Dus zacht water dat door een ontharder wordt gemaakt tast uw leidingen helemaal niet aan. De ruwe kalk in hard water laat de leidingen zelfs sneller slijten dan ontkalkt water dat de leidingen schoon en glad houdt.

 

FEIT: De gebruikte hars is geen natuurproduct en gaat zeer lang mee

De gebruikte hars is geen hars zoals die in de natuur voorkomt en is niet zacht of zelfs vloeibaar. De hars die mooiwater gebruikt is een speciale kunsthars die door onze leverancier samengesteld wordt via een chemisch proces en deze is onschadelijk voor de mens. De hars bestaat uit keiharde minuscule bolletjes die extreem slijtvast zijn en hun werk jaren en jaren kunnen blijven doen.

 

FABEL: Met stadsverwarming heeft een waterontharder geen zin

Bij een stadsverwarming zijn er twee mogelijkheden: u heeft collectieve stadsverwarming of u heeft individuele stadsverwarming.
Om uit te vinden welk type stadsverwarming u heeft, hoeft u alleen maar de hoofdkraan bij de watermeter dicht te draaien. Als u vervolgens nog steeds warm water kunt tappen, heeft u collectieve stadsverwarming. Als u geen warm water meer kunt tappen, heeft u individuele stadsverwarming.
Als u individuele stadsverwarming heeft, zal een ontharder van mooiwater al uw water ontharden en heeft u dus 100% ontkalkt water.
Als u collectieve stadsverwarming heeft zal alleen het koude water onthard worden, want het warme water wordt immers collectief aangeleverd. Dit warme water wordt aangevoerd via 2 leidingen, 1 leiding voor uw verwarming en 1 leiding voor uw tappunten zoals de douche en de wastafels. Gevolg is dat uw warme water niet onthard wordt en het water uit uw tappunten door menging van hard (warme deel) en zacht (koude deel) water slechts gedeeltelijk onthard wordt. U profiteert dus wel van de ontharder maar niet voor de volle 100%.
Alle apparatuur die zelf het koude water verwarmen zoals uw koffiezetapparaat, uw wasmachine en vaatwasser profiteren dus wél optimaal van onthard water.

FEIT: Een Mooiwater ontharder kan eenvoudig verhuisd worden

Omdat onze klanten zonder uitzondering zeer tevreden zijn met onze waterontharders en nooit meer zonder willen, komt bij een verhuizing vaak de vraag naar voren of de ontharder meeverhuisd kan worden.
Nou verkopen we graag een waterontharder en een verhuizing is, als u nog geen waterontharder heeft, een heel goede reden om een ontharder aan te schaffen. De mooie nieuwe badkamer wilt u toch graag mooi houden? Maar als u al een waterontharder van ons heeft is het heel eenvoudig om de waterontharder mee te verhuizen.

Neemt u tijdig contact met ons op, dan kunnen wij de verhuizing van uw systeem inplannen.

 

 

FABEL: Een ontharder laat het waterverbruik flink stijgen door het regelmatig spoelen

Een mooiwater ontharder spoelt de hars in de cilinder alleen als het nodig is. Dit spoelen gebeurt afhankelijk van de grootte van de ontharder en de plaatselijke waterhardheid en het waterverbruik. Bij een waterverbruik van 150m3 en een hardheid van 8dH leidt dit bij onze middelgrote ontharder tot ongeveer 2 spoelbeurten per maand. Per spoelbeurt wordt ruim 30 liter water verbruikt. Dit leidt tot een verhoging van uw waterverbruik van minder dan 1% en komt overeen met ongeveer €0,10 meerkosten per maand. Verwaarloosbaar dus.

FABEL: De tijd tussen 2 spoelbeurten (regenereren) mag nooit langer zijn dan 6 dagen

Dit is niet waar. Waar het om draait is dat water niet te lang stil mag staan in verband met mogelijke bacterievorming. Als water lang stilstaat, bijvoorbeeld in de douchekop, de Quooker, de waterontharder enz., dan kan dit leiden tot bacterievorming. Als u dus terugkomt van vakantie moet u altijd uw leidingen doorspoelen om dit mogelijke probleem op te lossen. Overigens is dit voor de waterontharders van mooiwater juist niet nodig is omdat al onze modellen over een (automatische) vakantiestand beschikken!

Als u wél thuis bent, maar om wat voor reden dan ook weinig water gebruikt en/of een grote waterontharder heeft die sowieso weinig hoeft te spoelen, kan het lang duren voordat uw waterontharder gaat regenereren. Tussen 2 spoelbeurten kan zomaar 2 weken zitten. Dit geeft echter helemaal niks. Zolang er dagelijks sprake is van waterverbruik blijven uw leidingen en uw waterontharder vrij van besmettingsgevaar. Pas als er langer dan ongeveer 6 dagen geen water wordt verbruikt is het zaak om uw leidingen door te spoelen en gebruik te maken van de vakantiestand op uw mooiwater waterontharder.

FEIT: Onze waterontharders doen hun werk in stilte

Vaak krijgen wij een vraag over het geluid dat een ontharder zou veroorzaken tijdens het ontharden. Dat geluid is er niet want het water stroomt geruisloos door uw leidingen. De ontharder voegt niets aan geluid toe tijdens het ontharden, u zult er niets van merken.

Tijdens het regenereren/spoelen moeten de kleppen in de ontharder in de spoelpositie gebracht worden. Dit gebeurt mechanisch bij stroomloze ontharders en elektronisch bij de overige ontharders. Dit geeft een licht zoemend geluid gedurende ongeveer een minuut. Als uw waterontharder zich in de meterkast bevindt zult u de deur van de meterkast moeten openen om dit te kunnen horen, het stelt heel weinig voor.

Dus u hoeft echt niet bang te zijn dat u wakker wordt van spoelgeluiden.

FEIT: Ook onze kleinste ontharders hebben een grote capaciteit

Vaak krijgen we vragen over de capaciteit van onze ontharders, want we hebben immers meerdere types en groottes dus hoe zit dat eigenlijk? Waar het om gaat is dat het maximale volume water dat per minuut door de ontharder heen kan stromen onthard wordt. Als u tegelijkertijd alle kranen in uw huis zou openzetten, het toilet zou doorspoelen, de vaatwasser zou aanzetten en noem maar op, dan stroomt er bij elkaar opgeteld maximaal zo’n 40 liter water per minuut door de leidingen. Elke ontharder die wij leveren heeft voldoende capaciteit om deze waterhoeveelheid per minuut te verwerken, zelfs de Mini. Dus over dit onderdeel hoeft u zich nooit zorgen te maken.

Verschillende formaten

Waarom we dan toch verschillende formaten ontharders hebben heeft een heel andere reden. Het is net als met een koelkast, een kleine koelkast koelt natuurlijk prima maar is gewoon niet zo handig bij een groot gezin. En een grote auto heeft per definitie ook een flinke tank. Zo is het vanuit het oogpunt van gebruiksgemak verstandig om een formaat ontharder te kiezen die past bij uw verbruik.

Het enige dat u als gebruiker hoeft te doen is zout bijvullen, verder heeft u er geen omkijken naar, maar dat bijvullen wilt u ongetwijfeld niet te vaak doen. Kies daarom vooral een ontharder die bij uw verbruik past. Maar stel nou dat deze ontharder boven uw budget ligt of gewoon niet past op de plek waar u hem graag zou willen hebben, dan zijn er 2 opties. U ziet af van de ontharder of u neemt gewoon een kleinere. Aan u de keus.

FABEL: Elektronische ontharders leveren regelmatig hard water

Mooiwater ontharders (Elektronische ontharders)

Ontharders die elektronisch aangestuurd worden, zijn bijna altijd voorzien van 1 harscilinder. Dit maakt ze prijstechnisch een stuk interessanter dan ontharders met 2 cilinders. Het nadeel is dat tijdens het regenereren (spoelen) geen zacht water geleverd wordt. Gelukkig vindt het regenereren slechts (ongeveer) eens per 1 tot 2 weken plaats en dan ook nog midden in de nacht en duurt slechts 20 minuten!

Dus stel dat u net tijdens het regenereren om 03.10 uur ’s nachts het toilet doorspoelt, dan heeft u dus 1 keer gespoeld met hard water. Dat geeft helemaal niks, de waterontharder heeft er niet onder te lijden en uw toilet is ook niet ineens vol kalk.

Daarom leveren wij ontharders die te programmeren zijn. Deze spoelen alleen als er toch geen waterverbruik is (meestal ‘s nachts) en dan ook nog eens slechts eenmaal in de twee weken. Één van de vele voordelen van ontharders die op stroom werken.

Stroomloze ontharders met 1 cilinder

Stroomloze waterontharders worden bijna nooit geleverd met 1 harscilinder. Dit is logisch omdat de harscilinder gespoeld wordt zodra er een vooraf ingesteld aantal liter water is ontkalkt. Dit vindt dus op een willekeurig moment op de dag plaats, juist als u staat te douchen of uw vaatwasser staat te draaien! Op dat moment heeft u dus hard water en dat wilt u niet. Omdat de harscilinders meestal ook nog eens erg klein zijn, gebeurt dit spoelen bij ongeveer elke 1mwaterverbruik. Dus als u 150mwater verbruikt heeft u 150 keer per jaar, 3 keer per week, geen zacht water!

Stroomloze ontharders met 2 cilinders

Indien u een stroomloze ontharder met 2 cilinders aanschaft, is er tijdens het spoelen van de ene verzadigde cilinder in ieder geval nog de andere kleine cilinder beschikbaar. Maar u betaald daarvoor wel een forse prijs en door het ontbreken van de elektronica blijft het een “domme” ontharder met vooral nadelen en oninteressante voordelen (geen stroomkosten maar deze zijn bij onze ontharders ook slecht €0,25/maand). 

 

FEIT: Bij de waterontharders van Mooiwater kan een resthardheid ingesteld worden

Resthardheid

Al onze ontharders (behalve de Duplex) zijn standaard voorzien van een mengventiel, waarmee wij heel nauwkeurig elke resthardheid kunnen instellen. Dus indien u dit wenst dan doen we dat. De vraag is dus niet of het kan, maar waarom u dit zou willen. Soms wordt er beweerd dat je minimaal een resthardheid van 2dH aan moet houden en soms zelfs een resthardheid van 5,6dH. Nou, kort gezegd, u moet helemaal niks, het is uw water en of u daar nou limonade van wilt maken of wilt ontharden naar 0dH, dat is uw eigen keus.

Drinkwaterbesluit

Soms wordt er beweerd dat volgens het Drinkwaterbesluit een minimale resthardheid van het water verplicht is. Dat is niet zo. In de oude voorschriften stond wel een aanbeveling, maar geen verplichting. In de nieuwe werkbladen is er helemaal geen sprake meer van voorschriften over resthardheid.

In het oude Waterwerkbad van de Samenwerkende Drinkwaterbedrijven (Werkblad 4.6.3, juni 2004) stond:
Aanbevolen wordt een resthardheid van 5,6dH te waarborgen.

In het nieuwe Waterwerkblad (Werkblad 4.6.4, januari 2017) staat:
4. Criteria ontharding van drinkwater
4.2 Woninginstallaties
Voor woninginstallaties is een meetprogramma niet vereist en er worden ook geen specifieke eisen aan de drinkwaterkwaliteit gesteld.

Dus de Drinkwaterbedrijven zijn inmiddels volgens hun eigen normering gezakt van 5,6dH naar “geen specifieke eisen”. Wij snappen dat wel, er is namelijk geen enkele reden om de aanwezige kalk slechts gedeeltelijk te verwijderen.
Bij minder kalk heeft u er natuurlijk minder last van en duurt het langer voordat uw apparatuur verkalkt is en uw badkamer niet meer glanst. Maar dat gaat wel gebeuren! En waarom schaft u eigenlijk een ontharder aan? Om de kalk volledig te verwijderen toch?
Indien u desondanks een resthardheid wilt behouden (bijvoorbeeld resthardheid 2dH) dan kunnen wij dat zonder problemen voor u regelen.

FEIT: Een waterontharder mag in de meterkast

Een veel gestelde over waterontharders is: Mag een waterontharder in de meterkast? Het antwoord hierop is ja. Je moet uiteraard wel aan een aantal voorwaarden voldoen maar dat is logisch. Zo moet de waterontharder andere apparatuur niet in de weg zitten en moeten de installaties in de meterkast vrij toegankelijk zijn.

Onze professionele monteurs houden hier uiteraard rekening en daarbij zijn onze waterontkalkers qua afmetingen en veiligheid zo ontworpen dat ze zeer geschikt zijn om in de meterkast te zetten.

Richtlijnen voor de meterkast

In het Bouwbesluit zijn een aantal richtlijnen terug te vinden. Zoals hierboven omschreven moeten de instanties goed bij de installaties in de meterkast kunnen. Echter valt na de oplevering de inrichting van de meterkast onder de verantwoordelijkheid van de bewoner. U bent daar dus zelf verantwoordelijk voor en gaat zelf over de inrichting. Doordat de waterontharders van Mooiwater compact zijn en een praktische afmeting hebben zijn ze eenvoudig en veilig in de meeste meterkasten te plaatsen.

Mr. Frank Visser over de waterontharder in de meterkast

Er wordt wel eens gezegd dat de netbeheerder een waterontharder in de meterkast verbiedt In het tv-programma ‘‘Mr. Frank Visser: wordt u al geholpen?’ op SBS6 werd gesuggereerd dat de netbeheerder een waterontharder in de meterkast verbiedt. Dit is onjuist. De betrokken netbeheerder, Westland Infra, heeft na de uitzending dan ook een rectificatie geschreven. U kunt hier de rectificatie nalezen.

Is een waterontharder in de meterkast gevaarlijk?

Ook hier kunnen we kort over zijn. Een waterontharder in de meterkast is, mits juist geïnstalleerd, niet gevaarlijk. De kans dat een waterontharder gaat lekken is niet heel groot. Daarnaast zijn onze ontkalkers uitgerust met een overloop. De kans op lekkage is hierdoor nog kleiner geworden. Wij hebben in Nederland inmiddels duizenden waterontharders in de meterkast staan en dit is eigenlijk nooit een probleem.

FABEL: Onthard water is slecht voor je CV-ketel of boiler

Regelmatig krijgen wij de opmerking dat de leveranciers van Cv-ketels en boilers het gebruik van onthard water afraden met zelfs garantieverlies als gevolg. Waar het om gaat in deze discussie is de vraag of onthard water negatieve invloed kan hebben op boilers en CV-ketels. Het korte en eenvoudige antwoord daarop is : nee.

Kijk voor een uitgebreid (en technisch antwoord) op Is onthard water slecht voor je CV-ketel of boiler?

Zout

Een waterontharder en het gebruik van zout

FABEL: Voor ontharden maakt het niet uit welk zout je gebruikt

De waterontharders van mooiwater kennen een zeer lange levensduur. Daarom geven we ook garanties voor een probleemloze werking van wel 20 jaar. Het is wel noodzakelijk dat er zeer zuiver zout gebruikt wordt voor het spoelen van het systeem.

Daarom is het gebruik van hoogwaardige vacuüm zouttabletten een vereiste. mooiwater levert geraffineerde vacuüm zouttabletten met een zoutgehalte (NaCI- gehalte) van minimaal 99.9%. Minder zuivere zouten bevatten meer verontreinigingen en beïnvloeden daardoor de levensduur van de hars en veroorzaken verstoppingen in uw ontharder.

De zouttabletten die wij leveren zijn zeer hard en lossen heel erg gelijkmatig op. Zouttabletten van mindere kwaliteit bevatten niet alleen meer verontreinigingen, maar zullen na verloop van tijd uiteenvallen en daardoor een zoutkoek gaan vormen op de bodem van het zoutvat met het risico op verstoppingen in het zoutreservoir.

Kortom, voor het behoud van uw waterontharder is het voor het voorkomen van vervuilingen en verstoppingen zeer belangrijk dat er kwalitatief hoogwaardig zout gebruikt wordt zonder poederzout en antiklontermiddel. Alleen zout dat voldoet aan de Europese norm EN 973 type A voldoet hieraan en kan gebruikt worden in de levensmiddelenindustrie en voor waterontharding in huishoudens.

FABEL: Onthard water smaakt zout

Om leidingwater te ontharden worden de mineralen calcium en magnesium aan het water onttrokken en vervangen door het mineraal natrium. Pas als natrium een verbinding aangaat met chloor wordt het zout (NaCl) en smaakt het dus ook zout. Omdat we alleen natrium aan het water toevoegen en geen chloor, smaakt onthard water dus niet zout. Toch menen sommigen wel verschil te proeven tussen zacht en hard water. En dat kan kloppen, we halen immers de calcium en de magnesium eruit en voegen natrium toe. Of het verschil te proeven is en daarmee lekkerder of minder lekker is laten we aan het smaakoordeel van de gebruiker over. Zo bevatten bijvoorbeeld bronwaters o.a. natrium, calcium en magnesium in verschillende hoeveelheden en smaken daarom altijd net wat anders.

FEIT: Onthardingszout is geschikt voor menselijke consumptie

Ons onthardingszout is juist zeer zuiver zout, ontdaan van alle mogelijke verontreinigingen en dus prima geschikt om te consumeren. Het is zout in zijn zuiverste vorm. Het is extra gezuiverd om te garanderen dat uw ontharder jarenlang zorgeloos kan functioneren zonder dat het zout verontreinigingen in uw apparatuur achterlaat of gaat klonteren. Dit zou tot storingen kunnen leiden en dat willen we graag voorkomen. Keukenzout is minder zuiver zout en zal daarom na verloop van tijd de waterontharder gaan verontreinigen en dit leidt onvermijdelijk tot storingen. Daarom dient u ook speciaal gezuiverd onthardingszout te gebruiken.

Wij weten precies hoe ons zout wordt geproduceerd en gezuiverd, dit weten wij niet van andere ontharder zoutsoorten. Daarom willen wij ook graag dat u ons zout gebruikt, pas dan weten we zeker dat het topkwaliteit is.

FABEL: Mijn zout is op, dat is slecht voor mijn ontharder

Het kan een keer gebeuren dat uw zout op is. Meestal zal het systeem nog meerdere m3 onthard water kunnen leveren maar uiteindelijk heeft u geen zacht water meer. Dat zult u snel merken omdat zacht water echt anders aanvoelt dan hard water.

Gelukkig heeft dit geen enkele negatieve invloed op uw waterontharder. Het enige is dat u geen zacht water heeft totdat het zout weer is aangevuld, verder niks.

Zodra u het zout aangevuld heeft is natuurlijk wel zaak om een geforceerde spoelbeurt uit te voeren. Hoe dit moet leest u in het aan u verstrekte informatie boekje. Na de spoelbeurt levert uw ontharder direct weer zacht water en kunt u weer zorgeloos genieten.

FABEL: Het gebruik van zout is slecht voor het milieu

Eenwaterontharder is goed voor het milieu, omdat een waterontharder het gebruik van wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en lichaamsverzorgingsproducten aanzienlijk vermindert en het gebruik van ontkalkers zelfs reduceert tot 0! Daarnaast leidt het gebruik van een ontharder tot een hoger rendement van verwarmingselementen in Qookers, waterkokers, boilers etc.

Wel is het zo dat het gebruik van een waterontharder gepaard gaat met het gebruik van zout. Nu is zout op zich niet schadelijk voor het milieu. In de winter van 2014 op 2015 is er bijvoorbeeld zo’n 100 miljoen kilo strooizout op straat beland en zelfs dergelijke hoeveelheden leiden niet tot milieuproblemen. Toch willen wij het zoutverbruik zoveel mogelijk beperken, dat is goed voor uw portemonnee en voor het milieu. Immers wat aan het water toegevoegd wordt moet er door het waterbedrijf ook weer uitgehaald worden. Daarom zijn onze MooiWater ontharders de zuinigste die er bestaan. Een gemiddeld gezin gebruikt tussen de 50 en 75 kilo zout per jaar.

Milieu

Waterontharders en het milieu

FEIT: Ontharders zijn goed voor het milieu

Een waterontharder is goed voor het milieu, omdat een waterontharder het gebruik van wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en lichaamsverzorgingsproducten aanzienlijk vermindert en het gebruik van ontkalkers zelfs reduceert tot 0! Daarnaast leidt het gebruik van een ontharder tot een hoger rendement van verwarmingselementen in Quokers, waterkokers, boilers etc. Wel is het zo dat het gebruik van een waterontharder gepaard gaat met het gebruik van zout. Nu is zout op zich niet schadelijk voor het milieu. In de winter van 2014 op 2015 is er bijvoorbeeld zo’n 100 miljoen kilo strooizout op straat beland en zelfs dergelijke hoeveelheden leiden niet tot milieuproblemen. Toch willen wij het zoutverbruik zoveel mogelijk beperken, dat is goed voor uw portemonnee en voor het milieu. Immers wat aan het water toegevoegd wordt moet er door het waterbedrijf ook weer uitgehaald worden. Daarom zijn onze MooiWater ontharders de zuinigste die er bestaan. Een gemiddeld gezin gebruikt tussen de 50 en 75 kilo zout per jaar.

FEIT: Voor het reinigen van de hars (regenereren) verbruikt een Mooiwater ontharder weinig zout

Na verloop van tijd raakt de hars die in de ontharder zit verzadigd en moet deze gespoeld worden. Daarvoor wordt zout gebruikt. Omdat onze ontharders zo ontzettend efficiënt zijn, wordt zeer zuinig met zout omgesprongen. Onze ontharders verbruiken ongeveer 1 kg zout per 2m3 Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 150m3 water en zal dus slechts zo’n 75 kg zout verbruiken. Daarnaast bieden wij ons zout voor een scherp tarief aan. We zijn dus efficiënt en voordelig. Goed voor uw portemonnee én goed voor het milieu. De kosten voor het zout in combinatie met de aanschafprijs maken een systeem aantrekkelijk, let u daar goed op als u tot aanschaf overgaat.

FABEL: Nederlands leidingwater bevat weinig kalk
Waterontharders en het milieu

In Nederland wordt de hardheid van het water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). Als de hardheid 1dH is bevat het water 17,8 gram kalk/m3 (1m3 = 1000 liter)*.

De gemiddelde hardheid in Nederland is ongeveer 8dH. Bij 8dH bevat het leidingwater dus 8 x 17,8 = 142,4 gram kalk/m3.

Stel u gebruikt een heel gemiddelde hoeveelheid van 150m3 water per jaar. Dit levert per jaar ruim 21 kg kalk op! U kunt zich wel voorstellen wat dat voor uitwerking heeft op uw leidingen, waterkoker, wasmachine, koffiezetapparaat, etc.

*Eigenlijk klopt het niet helemaal wat hierboven geschreven staat. Leidingwater dat bij u uit de kraan komt bevat helemaal geen kalk maar wel deeltjes die kalk kunnen vormen en boven een bepaalde temperatuur neerslaan als kalk (calciumcarbonaat).

FEIT: Zacht water zorgt voor minder gebruik van zeep, shampoo en schoonmaakmiddelen

Eén van de eigenschappen van kalk is dat het zeep, shampoo en schoonmaakmiddelen aan zich bindt. Dit betekent dat de in het water aanwezige kalk als het ware eerst geneutraliseerd moet worden door deze middelen. Pas daarna gaan ze met hun eigenlijke doel bezig, zoals het reinigen van uw haar, het schoonmaken van uw vaatwas of kleding. Hierdoor kunnen de gebruikte producten direct doen waarvoor ze bedoeld zijn en heeft u er veel minder van nodig. Meestal gebruikt u dus slechts de helft of nog minder van wat u gewend was. Dat is goed voor het milieu en uw portemonnee, duurzaam comfort noemen wij dat. Dit wordt bevestigd door Menno Gaastra, dermatoloog bij het Huidmedisch Centrum Oosterwal in een interessant artikel in De Volkskrant van zaterdag 16 juni 2018 dat u hier kunt vinden.

FEIT: Agressieve schoonmaakproducten worden overbodig
Agressieve reinigingsproducten zijn nodig om de kalkaanslag van uw koffiezetapparaat, douchecabine, waterkoker of kranen te verwijderen. Onthard water bevat geen kalk meer en er hoeft dus ook nooit meer kalk(-aanslag) verwijderd te worden. Zo simpel is het. Het spreekwoord luidt: voorkomen is beter dan genezen. Wij noemen het duurzaam comfort.

Als ondanks dit alles uw apparatuur toch aangeeft dat er ontkalkt moet worden, dan komt dit omdat het betreffende apparaat af-fabriek ingesteld staat op regelmatig ontkalken. U kunt wel in het apparaat aangeven of u minder hard of harder water hebt maar hardheid 0 kan meestal niet ingesteld worden. U kunt 2 dingen doen, de boodschap volledig negeren of een ontkalkbeurt laten uitvoeren zonder ontkalkingsmiddelen toe te voegen. Het apparaat denkt dan alsnog dat er ontkalkt is en zal u voorlopig weer met rust laten.

FEIT: Het is ook zinvol koud water te ontharden

Koud water bevat net zoveel calcium en magnesium als warm water. Het is inderdaad wel zo dat het grootste deel van de echte kalkvorming (Calciumcarbonaat) pas optreedt als het water verwarmd wordt tot boven een bepaalde temperatuur. Uw koude leidingwater wordt echter meestal niet gebruikt om bijvoorbeeld op te drinken, maar heel vaak alsnog verwarmd in bijvoorbeeld het koffiezetapparaat of de vaatwasser.

Daarnaast laat ook koud water op den duur echt wel kalksporen na, denkt u maar eens aan uw toiletpot. Dit wordt veroorzaakt doordat koud water verdampt en dan de in het water opgeloste kalk gaat neerslaan. De reinigers die gebruikt worden voor het toilet en uw kranen zijn juist bedoeld voor het verwijderen van die kalkaanslag.

Tuin en aquarium

Aandachtspunten bij aquarium en tuin

FEIT: Regenwater is beter voor mijn tuin dan zacht of hard leidingwater

Planten, struiken en bomen krijgen in de vrije natuur meestal alleen regenwater dat zij met hun wortels uit de bodem halen. Als de vegetatie in de buurt van een beek, een kwel of bijvoorbeeld de zee staat kan zij haar water ook op een andere manier betrekken.

Omdat de meeste vegetatie afhankelijk is van regenwater, is het logisch te veronderstellen dat dit het beste water is dat een boom, struik of plant kan krijgen. Niet voor niets wordt geadviseerd om waar mogelijk uw potplanten regenwater te geven door het bijvoorbeeld op te vangen in een regenton. Regenwater bezit in principe geen zouten en mineralen want deze zijn bij de verdamping achtergebleven. De hardheid gaat richting een dH-waarde van 0. Wellicht denkt u nu dat daarmee onthard water ook perfect is voor uw tuin maar onthard water is echt heel wat anders dan regenwater.

Bij het ontharden zijn de mineralen Magnesium en Calcium uit het water gehaald en is het mineraal Natrium toegevoegd. Het ene mineraal is dus vervangen door het andere mineraal en de samenstelling van onthard water is dus wezenlijk anders dan die van regenwater. Sproeien met onthard water kost dus onthardingszout, dit kan geen kwaad maar het levert ook niks op. Als u geen regenwater voorhanden heeft en u vindt het jammer om de ontharder te gebruiken dan is dat zo gepiept.

Bij de ontharders van mooiwater kunt u gewoon even de bypass een kwartslag draaien en u heeft direct uw oude (niet ontharde) leidingwater beschikbaar. Na het sproeien de bypass weer een kwartslag terugdraaien. Een fluitje van een cent.

FEIT: Het water in een aquarium/vijver moet nooit in een keer vervangen worden door zacht water

Wanneer uw leidingwater onthard wordt d.m.v. een ontharder op basis van ionenuitwisseling (zoals bij mooiwater), dan worden de Calcium- en de Magnesiumionen vervangen door Natriumionen. Daarmee daalt de Duitse Hardheid (dH) naar 0dH. Echter deze waarde wordt eigenlijk nooit vermeld bij de diverse sites over kwaliteit van aquarium/vijverwater. Bij aquarium/vijverwater gaat het altijd over KH (Karbonat Härte, Duits voor Carbonaat Hardheid) en GH (Gesamt Härte, Duits voor Totale Hardheid). Deze beide waarden veranderen bij het gebruik van een waterontharder. Hoewel de juiste waarden van deze KH en GH kunnen verschillen afhankelijk van de vissoorten die u heeft, is het altijd een veilige keuze om de watersamenstelling niet te wijzigen. Als uw vissen goed gedijen in het water dat u altijd heeft gebruikt dan kunt u tijdens het vullen van uw aquarium of vijver de bypass gewoon even een kwartslag draaien. U heeft dan direct weer uw (niet-ontharde) leidingwater ter beschikking. Een fluitje van een cent en misschien voelen u en uw vissen zich daar prettiger bij. Niet vergeten de bypass weer terug te zetten na het vullen!

Contact met Mooiwater

Telefoon

Direct contact? Bel ons op
085-0604470

Whatsapp

Stel direct je vraag aan ons op
085-0604470

Mail

Mail je vraag aan ons op
info@mooiwater.nl