Home » Feiten en fabels » Waterontharders en bouwstoffen voor het lichaam

Is een waterontharder ongezond?

Is een waterontharder ongezond? Goeie vraag. Tijdens het ontharden van water worden er altijd 2 mineralen uit het water gehaald . Dit zijn de mineralen Calcium en Magnesium. Beide zijn heel belangrijk voor de mens dus op het eerste gezicht lijkt dit geen goed stap. Op dit punt stopt soms de redenering bij sommige waterleidingmaatschappijen en andere belanghebbenden en krijgt u wellicht het idee dat een waterontharder schadelijk kan zijn voor uw gezondheid.

Dit kan sommigen, die overwegen een waterontharder aan te schaffen, afschrikken. Dat is jammer en niet terecht.

Magnesium en Calcium komen slechts in geringe mate voor in leidingwater dat niet onthard is. Zo bevat het leidingwater bij ons in Dronten aan Calcium 35,5 mg/liter en aan Magnesium 2,64 mg/liter. Het Voedingscentrum beveelt op hun website voor een volwassene per dag 1000-1200 mg Calcium en 280-350 mg Magnesium aan. Als u dus uw ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) van deze beide stoffen uit uw leidingwater wilt halen moet u minimaal 28 liter water drinken voor het Calcium en minimaal 106 liter water voor het Magnesium! Dat is natuurlijk geen optie want dan krijgt u hele andere gezondheidsproblemen……

Fabel: Door een waterontharder verdwijnen belangrijke bouwstoffen uit het water en dat is ongezond

Zacht water ongezond

Calcium en magnesium

U zult dus uw dagelijkse hoeveelheid Magnesium en Calcium op heel andere manieren uit uw voeding moeten halen. En dat kan gelukkig prima.
In het overzicht hieronder ziet u aan de hand van enkele voorbeelden de hoeveelheid Calcium bij 2 voedingsmiddelen en bij water.
Halfvolle melk (250 ml): 300mg
Kaas (voor 1 plak): 160mg
Water in Dronten (250ml): 9mg

In het overzicht hieronder ziet u de hoeveelheid Magnesium bij 2 voedingsmiddelen en bij water.

Pure chocolade (100 gram): 210mg
Avocado (per stuk): 58mg
Water in Dronten (250ml): 3mg

Het zijn slechts een paar voorbeelden. Op vele andere websites kunt u vinden hoe u aan uw ADH’s van allerlei voedingsstoffen kunt komen. Water is echt heel gezond maar zeker niet noodzakelijk voor uw dagelijkse behoefte aan Calcium en Magnesium.

Is ontkalkt water ongezond?

Zoals hierboven omschreven is zacht water niet ongezond. Calcium en Magnesium zijn weliswaar gezonde mineralen echter moet je veel te veel water drinken om deze voedingsstoffen via water binnen te krijgen. Zelf een rest hardheid is niet nodig omdat je je kalk voornamelijk haalt uit andere producten.

Zie ook:

Is onthard water slecht voor mijn bloeddruk?

Minder huidproblemen door waterontharder

Is bronwater gezonder dan kraanwater?