Wat is waterhardheid?

De hardheid van water geeft de concentratie kalk- en magnesiumdeeltjes in het leidingwater weer. In Nederland wordt dit uitgedrukt in Duitse graden hardheid (°dH). Hoe hoger de °dH, hoe meer kalk er in het water zit.

Waterhardheid per gemeente

De gemiddelde waterhardheid in Nederland is 8°dH, maar per gemeente verschilt de hardheid van water. Om te ontdekken hoeveel kalk er in het leidingwater van uw gemeente zit, beweegt u uw muis over de kaart. Per gemeente ziet u de waterhardheid in °dH.

Hoe hard is mijn water?

In de tabel hieronder staat wat de verschillende Duitse hardheden betekenen. Ontdek hoe hard uw water is, in welke mate er sprake is van kalkaanslag en wat de concentratie zouten (calcium en magnesium) in uw leidingwater is.

Duitse graden hardheidHardheid waterKalkaanslagConcentratie zouten
0 – 4 °dHZacht waterLichte kalkaanslag0 – 20 mg/L
4 – 8 °dHGemiddeldMatige kalkaanslag20 – 40 mg/L
8 – 12 °dHRelatief hard waterSterke kalkaanslag40 – 60 mg/L
12 °dH en hogerHard waterZeer sterke kalkaanslag>60 mg/L

Hardheid water

In Nederland gebruiken waterleidingbedrijven grond- en oppervlaktewater. In beide types water komen van nature mineralen voor waaronder calcium en magnesium. Deze mineralen zijn zorgen voor de vorming van kalkaanslag Omdat leidingwater lokaal wordt gewonnen, verschilt de hoeveelheid kalk in het water per gemeente.

Duitse hardheid

Duitse graden hardheid (°dH) is een maat voor de hardheid van ons leidingwater. Het geeft de hoeveelheid kalk in ons water weer. 1°dH houdt in dat er per 1000 liter water 17,8 gram kalkdeeltjes in het water zit. Bij een gemiddelde hardheid van 8°dH en een waterverbruik van 150m3 op jaarbasis krijgt u daarmee elke 2 weken 1 kilogram kalk in uw leidingen!

De gevolgen van hard water

Hoe harder het water, hoe sneller kalkaanslag ontstaat. Kalkvorming komt bijvoorbeeld voor in uw wasmachine, douche en keukenapparaten, zoals de waterkoker en vaatwasser. U herkent kalk aan de witte plekken op de apparaten die u alleen met speciale kalkreinigingsmiddelen schoon krijgt. Kalkaanslag ontstaat sneller bij warm water. Kalkdeeltjes gaan ook een chemische reactie aan met zeepmiddelen, waardoor u meer wasmiddel nodig heeft om uw was schoon te krijgen. Kalk heeft een negatieve invloed op de hygiëne in uw huis. Op een oppervlak met kalkaanslag ontstaan namelijk sneller bacteriën en schimmels. Om deze kalk te verwijderen bent u op jaarbasis veel tijd kwijt en geld aan kalkreinigers.

Water ontharden

Woont u in een gemeente met een hoge waterhardheid? Onthard gemakkelijk uw water met een waterontharder van mooiwater. Hoe zachter uw water, hoe minder snel er kalkaanslag op uw huishoudelijke apparaten komt. Door uw water te ontharden krijgt u in uw hele huis zacht water. Dit heeft vele voordelen. Zo voorkomt u de vorming van kalkaanslag en bespaart u jaarlijks tot wel € 500,-. Daarnaast zijn onze waterontharders 100% efficiënt waardoor u maar weinig onthardingszout verbruikt.

Contact opnemen met mooiwater

Heeft u vragen over de hardheid van uw leidingwater? Of woont u in een gemeente met hard water en heeft u interesse in een waterontharder? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. U bereikt ons door te bellen naar 085 060 44 70 of een e-mail te sturen naar info@mooiwater.nl.