Wat is waterhardheid?

De waterhardheid geeft de concentratie van kalk- en magnesiumdeeltjes in het leidingwater weer. De hardheid van water wordt dus gemeten aan de hand van de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Hoe meer calcium en magnesium er in het water zit, hoe ‘harder’ het water.

Waterhardheid in Nederland

De waterhardheid in Nederland wordt uitgedrukt in Duitse graden (°dH). Het geeft de hoeveelheid kalk in ons water weer. 1°dH houdt in dat er per 1000 liter water 17,8 gram kalk in het water zit. Bij een gemiddelde waterhardheid van 8°dH en een waterverbruik van 150m3 op jaarbasis, krijgt u daarmee elke twee weken één kilogram kalk in uw leidingen. Dus hoe hoger de °dH, hoe meer kalk er in het water zit.

Waterhardheid per gemeente

De gemiddelde waterhardheid in Nederland is 8°dH. Echter verschilt de waterhardheid per gemeente. Het verschil in waterhardheid komt omdat er veel verschillende bronnen zijn waaruit het water wordt geleverd.

Wilt u weten hoeveel kalk er in het leidingwater van uw gemeente zit? Dat kan. Ontdek de waterhardheid van uw gemeente op de kaart hiernaast. Veeg met uw muis over de kaart en per gemeente verschijnt de waterhardheid in °dH.

Hoe hard is mijn water?

In de tabel hieronder staat wat de verschillende Duitse hardheden betekenen. Ontdek hoe hard uw water is, in welke mate er sprake is van kalkaanslag en wat de concentratie zouten (calcium en magnesium) in uw leidingwater is.

Duitse graden hardheidHardheid waterKalkaanslagConcentratie zouten
0 – 4 °dHZacht waterLichte kalkaanslag0 – 20 mg/L
4 – 8 °dHGemiddeldMatige kalkaanslag20 – 40 mg/L
8 – 12 °dHRelatief hard waterSterke kalkaanslag40 – 60 mg/L
12 °dH en hogerHard waterZeer sterke kalkaanslag>60 mg/L

Er bestaan ook teststroken waarmee u de hardheid van het water kunt meten. Deze strips zijn makkelijk verkrijgbaar. Houd de teststrook enkele seconden in het water en na een minuut kunt u aan de kleur van de strook zien wat de waterhardheid is.

Wat zijn de gevolgen van hard water?

Hoe harder en warmer het water, hoe sneller er kalkaanslag ontstaat. U herkent kalk aan de witte plekken. Kalkvorming komt vaak voor in een wasmachine, douche en keukenapparatuur. Er ontstaat een chemische reactie tussen kalkdeeltjes en zeepmiddelen, hierdoor heeft u meer wasmiddel nodig dan gebruikelijk. Bovendien heeft kalk een negatieve invloed op de hygiëne in uw huis. Op een oppervlak met kalkaanslag ontstaan namelijk sneller bacteriën en schimmels. Er zijn speciale kalkreinigingsmiddelen nodig om de kalk te verwijderen. Op jaarbasis kost dit u veel tijd en geld.

Water ontharden

Woont u in een gemeente met een hoge waterhardheid? Onthard dan gemakkelijk uw water met een waterontharder van mooiwater. Er zitten veel voordelen aan het ontharden van water. Zacht water voorkomt de vorming van kalkaanslag en bespaart u jaarlijks tot wel €500,-. Daarnaast zijn onze waterontharders 100% efficiënt waardoor u weinig onthardingszout verbruikt.

Meer weten?

Heeft u vragen over de waterhardheid van uw leidingwater? Of heeft u interesse in een waterontharder? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.