Soorten waterontharders

Home » Waterontharder kopen? » Soorten waterontharders

Verschillende soorten waterontharders

Er bestaan verschillende soorten waterontharders. We leggen u hieronder eerst uit hoe een waterontharder van Mooiwater werkt. 

Hoe werkt een waterontharder van mooiwater

De hoeveelheid kalk die in leidingwater zit wordt in Nederland meestal weergegeven in Duitse Hardheid (dH). De gemiddelde hardheid van leidingwater in Nederland is 8 dH, dit betekent dat er vrij veel kalk (calcium en magnesium) in het water zit. Een waterontharder haalt deze kalk uit uw leidingwater en voorkomt daarmee kalkafzetting.

Verwijderen kalk met kunsthars

Het verwijderen van de aanwezige kalk gebeurt met de kunsthars in de waterontharder. Deze piepkleine keiharde bolletjes kunsthars zijn in staat kalk aan zich te binden en zo van hard water zacht water te maken. Dit doen zij door de zogenaamde ionenuitwisseling.

Na verloop van tijd zijn de kunstharsbolletjes verzadigd (zitten vol calcium- en magnesiumdeeltjes) en niet meer in staat om kalk aan zich te binden. Om dit voor te blijven moeten de harsbolletjes van tijd tot tijd gereinigd worden. Dit gebeurt door een spoeling (het zogenaamde regenereren) met pekelwater.

Spoelen met zout

Dit hele spoelproces gebeurt automatisch, vindt gemiddeld 2 maal per maand plaats (afhankelijk van o.a. waterverbruik, hardheid van het water en het harsvolume) en duurt ongeveer uur waarbij zo’n 50 liter water wordt verbruikt (afhankelijk van het type waterontharder). Het enige dat de gebruiker zelf moet doen is het bijvullen van het zout dat nodig is om het pekelwater aan te maken. Dit zout is een in hoge mate gezuiverd keukenzout en dus een natuurproduct.

Bij het spoelen ontstaat een kleine hoeveelheid afvalwater waarin de verzamelde kalk zich bevindt Dit water wordt in geconcentreerde vorm op het riool geloosd. Door het ontharden komt een zeer geringe extra hoeveelheid smaak- en reukloos natrium in het water terecht (Bij dHo 8: 68 mg natrium per liter water – aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium volwassene 2400 mg). Verwaarloosbaar dus.

Er zijn verschillende formaten mooiwater ontharders.

Werking waterontharder

Hier ziet u hoe een waterontharder van Mooiwater werkt.

Meer informatie nodig?

Download gratis een vrijblijvend de brochure!

 

Download de brochure

Ons systeem in vergelijking met andere waterontharders

Verschillende soorten waterontharders naast elkaar

Klik op onderstaande afbeelding om de verschillende systemen schematisch weer te geven.