Soorten waterontharders

Home » Waterontharder kopen? » Soorten waterontharders
soorten waterontharder

Verschillende soorten waterontharders

Er bestaan verschillende soorten waterontharders. En met een waterontharder bedoelen we natuurlijk niet een magneet waterontharder maar een echte waterontharder die 100% kalk uit het water haalt. Maar eerst leggen wij u hieronder de werking van een Mooiwater waterontharder uit.

Hoe werkt een waterontharder van mooiwater

De hoeveelheid kalk die in leidingwater zit wordt in Nederland meestal weergegeven in Duitse Hardheid (dH). De gemiddelde hardheid van leidingwater in Nederland is 8 dH, dit betekent dat er vrij veel kalk (calcium en magnesium) in het water zit. Een waterontharder haalt deze kalk uit uw leidingwater en voorkomt daarmee kalkafzetting.

Verwijderen kalk met kunsthars

Het verwijderen van de aanwezige kalk gebeurt met de kunsthars in de waterontharder. Deze piepkleine keiharde bolletjes kunsthars zijn in staat kalk aan zich te binden. Hierdoor wordt van hard water zacht water gemaakt. Dit doen zij door de zogenaamde ionenuitwisseling.

Na verloop van tijd zijn de kunstharsbolletjes verzadigd (zitten vol calcium- en magnesiumdeeltjes) en niet meer in staat om kalk aan zich te binden. Om dit voor te blijven moeten de harsbolletjes van tijd tot tijd gereinigd worden. Dit gebeurt door een spoeling (het zogenaamde regenereren) met pekelwater.

Spoelen met zout

Dit hele spoelproces gebeurt automatisch en vindt gemiddeld 2 maal per maand plaats (afhankelijk van o.a. waterverbruik, hardheid van het water en het harsvolume). Het duurt ongeveer een uur waarbij zo’n 50 liter water wordt verbruikt (afhankelijk van het type waterontharder). Het enige dat de gebruiker zelf moet doen, is het bijvullen van het zout dat nodig is om het pekelwater aan te maken. Dit zout is een in hoge mate gezuiverd keukenzout en dus een natuurproduct.

Bij het spoelen ontstaat een kleine hoeveelheid afvalwater waarin de verzamelde kalk zich bevindt. Dit water wordt via de afvoer in het riool afgevoerd. 

Er zijn verschillende formaten mooiwater ontharders.

Werking waterontharder

Hieronder ziet u de werking van een waterontharder van Mooiwater.

Werking waterontharder - Hoe werkt een waterontharder

Meer informatie nodig?

Download gratis en vrijblijvend de brochure!

 

Download de brochure

Ons systeem in vergelijking met andere waterontharders

Er zijn verschillende soorten ontkalkers. Hieronder ziet u de verschillende soorten ontkalkers. Onze waterontharders zijn allemaal Proportioneel Tijd en Volume gestuurd. DIt betekent dat ze voordelig in aanschaf zijn en 100% effectief zijn.  

Verschillende soorten ontkalkers naast elkaar

Klik op onderstaande afbeelding om de verschillende systemen schematisch weer te geven.

Werking waterontharder zelf ervaren?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of kom langs op ons kantoor. U kan ons uiteraard ook bellen (085-060 44 70) of (info@mooiwater.nl ) mailen en wij vertellen u alles over de werking van onze waterontharders.