Volumegestuurde waterontharder

Home » Waterontharder kopen? » Soorten waterontharders » Volumegestuurde waterontharder

Bij een volumegestuurde waterontharder gaat het systeem spoelen als de berekende capaciteit volledig is opgebruikt. De ontharder doet dit door de hoeveelheid water die door de ontharder gaat constant te meten. Pas als de capaciteit van de ontharder volledig benut is zal er een spoeling plaatsvinden. Een zeer efficiënte maar dure techniek.

Het spoelen kan namelijk op elk willekeurig moment van de dag gaan plaatsvinden, dus ook op momenten dat het waterverbruik hoog is. Met maar 1 harsvat zou de ontharder geen kalkvrij water produceren op het moment dat er gespoeld wordt. Daarom zijn er 2 harsvaten nodig (duplex) en dat is kostbaar. Daarnaast moet er rekening mee gehouden worden dat tijdens het spoelen 1 harsvat geen zacht water produceert en er dus tijdelijk minder onthardingscapaciteit beschikbaar is. Ook zijn harscilinders erg klein en bevatten dus weinig hars wat leidt tot zeer frequent spoelen (meestal minder dan 1000 liter tot de volgende spoelbeurt)

Ook wordt bij deze systemen vaak gebruik gemaakt van dure zoutblokken die alleen bij de leverancier van de ontharder te koop zijn. In tegenstelling tot alle andere ontharders werkt dit type ontharder alleen op waterdruk. Dit heeft als voordeel dat er geen elektriciteitsaansluiting nodig is en er geen stroom verbruikt. Het stroomverbruik blijft bij de niet-stroomloze ontharders echter beperkt tot minder dan €2 (minder dan 10kWh) op jaarbasis. Nadeel van het werken zonder elektriciteit is dat bij langdurige afwezigheid, door bijvoorbeeld vakantie, de ontharder niet gespoeld zal worden. Er is immers geen waterverbruik. Dit kan leiden tot ongewenste bacterievorming. Dit wordt met de andere technieken voorkomen doordat er bij de Tijd-gestuurde ontharders op vaste tijden gespoeld wordt en bij de gecombineerde tijd + volumegestuurde een zogenaamde vakantiemodus geprogrammeerd kan worden in de regelunit.

Kortom: Efficiënt maar kostbaar in aanschaf én duur in gebruik door speciale zoutblokken. Daarnaast werkt het systeem weliswaar stroomloos maar is daardoor ook bacteriegevoeliger.

Alternatief: een mooiwater ontharder die veel efficiënter werkt en waarmee u veel geld kunt besparen!

Meer informatie nodig?

Download gratis en vrijblijvend de brochure!

 

Download de brochure