Hard water

Home » Waterhardheid » Wat is hard water?

Wat is hard water?

Kort gezegd is hard water, water dat veel kalk (een samenstelling van calcium en magnesium) bevat. Hoe meer kalk het water bevat, hoe ‘harder’ het is.

In Nederland drukken we de hardheid uit in Duitse graden (ºD of dH). Hierbij staat 1 dH gelijk aan 17,8 gram kalk per 1000 liter (1m3) water. Bij 8dH en een verbruik van 100m3 hebben we het dus over ruim 14 kilogram kalk op jaarbasis!

Of water zacht is of niet een subjectieve beoordeling. Wat de een ervaart als hard, kan de ander als zacht ervaren.  Waterbedrijven geven vijf verschillende schalen:

0 – 4 dH Zacht
4 – 8 dH Gemiddeld
8 – 12 dH Relatief hard
12 – 18 dH Hard
18 – 30 dH Zeer hard

Hard water in Nederland

Omdat Nederland vroeger onder water lag, zijn er tegenwoordig nog veel schaaldieren te vinden in de bodem. Het kalk van deze dieren heeft zich afgezet in de bodem. Dit verklaart waarom het drinkwater in Nederland een gemiddelde hardheid heeft van 8 dH. Omdat het leidingwater lokaal wordt gewonnen, is dit niet hetzelfde in heel Nederland. Bent u benieuwd naar de hardheid van het water in uw gemeente? Bekijk dan onze pagina hierover.

Zelf meten

Er zijn verschillende technieken waarmee u eenvoudig de hardheid van uw eigen leidingwater kan testen. Zo zijn er zeeptesten, teststroken en druppeltester (Deze is te verkrijgen in onze webshop). Daarnaast kunt u ook altijd de gegevens opvragen bij uw lokale leidingwaterbedrijf.

Gevolgen

Een groot nadeel van veel kalk in het water is natuurlijk de kalkaanslag. Des te meer kalk in uw leidingwater des te meer u last kunt hebben van kalkaanslag. Deze kalkaanslag is voor een deel zichtbaar (in de badkamer en keuken) en voor een deel niet zichtbaar (in leidingen en apparatuur).

Kalkaanslag ontstaat al bij een hardheid van 2,7 dH, maar dan spreken we van lichte kalkaanslag. Vanaf 4 dH is er sprake van matige kalkaanslag. Kalkaanslag is een van de voornaamste redenen dat mensen kiezen voor een ontharder.

Andere gevolgen die niet ontkalkt water met zich meebrengt zijn:

  • Het uitdrogen van de huid
  • Het verergeren van huidproblemen zoals eczeem en psoriasis
  • Zeep schuimt minder goed en u moet meer schoonmaakmiddelen gebruiken
  • Apparaten gaan minder lang mee
  • Kalkstrepen op glas en lak

Meer informatie nodig?

Download gratis en vrijblijvend de brochure!

 

Download de brochure

Zacht water

Kalkaanslag, een droge huid, eczeem… We staan er niet altijd bij stil, maar deze vervelende zaken worden vaak veroorzaakt of verergerd door kalk in uw leiding water. Zacht water bevat daarentegen weinig kalk, waardoor het erg mild is voor de huid. Door zacht water krijgt uw huid de mogelijkheid zich te herstellen, met als gevolg dat huidproblemen kunnen verminderen.

Onthard water met een ontharder

Wilt u ook zacht water? Met een waterontharder van mooiwater krijgt u zacht water in het hele huis.

  • Voorkom kalkaanslag in badkamer, keuken, in leidingen en huishoudelijke apparaten
  • Verzacht de klachten van een droge huid, psoriasis en eczeem
  • Bespaar jaarlijks tot wel € 500,- op schoonmaakartikelen
Hard water

Ontkalker

Met onze ontkalker heeft u geen last meer van kalkaanslag en geniet u van de voordelen van zacht water. Bovendien bespaart u jaarlijks € 100 tot € 500,- op energie en schoonmaakmiddelen. Al onze ontkalkers zijn 100% efficiënt in water-, stroom- en zoutverbruik. U heeft al een ontharder vanaf € 990,- Dit is inclusief 5 jaar fabrieksgarantie welke te verlengen is tot 20 jaar all-in garantie.

De waterontharders van mooiwater voorkomen kalkaanslag, houden uw was en huid zacht en hebben zeer weinig onderhoud nodig. U hoeft alleen af en toe zout bij te vullen. Onze ontkalkers gaan daar ook nog eens 100% efficiënt mee om.

Feiten en fabels

Er zijn veel verhalen in omloop over vermeende negatieve aspecten van het ontkalken van water. Ook worden er positieve kenmerken aan ontkalkt water toegeschreven die ook niet kloppen. Kortom, er zijn nogal wat onduidelijkheden terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Op onze feiten en fabels pagina leggen we alles uitgebreid en duidelijk uit welke uitspraken feiten en/of fabels zijn.

Contact opnemen

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 085 060 44 70. Uiteraard kunt u ons ook een mail sturen. Dit kan naar info@mooiwater.nl. We voorzien u dan zo spoedig mogelijk van een reactie.

Hieronder kunt u een vrijblijvende (gratis) offerte aanvragen. Wij zijn u graag van dienst. 

Heb je al een keuze gemaakt?

Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan!