Home » Feiten en fabels » Gevolgen kalkaanslag

Gevolgen kalkaanslag

In hard water zit verhoudingsgewijs veel kalk. Absoluut niet schadelijk voor mensen, maar wel voor uw waterleidingen en apparatuur. Ondanks het feit dat waterleidingbedrijven de gevolgen van kalkaanslag bagatelliseren kan dit u jaarlijks veel geld kosten. Een waterontharder voorkomt de gevolgen van kalkaanslag. 

Dit zijn de 9 gevolgen van hard water:

1. kalk op tegels, voegen en kranen
2. rendementsvermindering van cv-ketel
3. verdubbeling van gebruik van schoonmaakmiddelen
4. een droge huid
5. het huis schoonmaken kost meer tijd
6. aangetaste apparatuur
7. kalkstrepen op glas en lak
8. koffie en thee smaken bitter
9. corrosie van glaswerk

Gevolg 1: kalk op tegels, voegen en kranen

Het eerste gevolg van hard, kalkrijk water is het achterblijven van een onhygiënische, witte/witgele laag kalk op de badkamertegels en de voegen hiertussen. De ruwe oppervlakken die ontstaan door de kalk zijn lastig weg te poetsen en trekken bovendien gemakkelijk nieuwe kalk aan, omdat de kalk zich eenvoudig kan hechten aan het ruwe oppervlak. De kalklaag zal hierdoor snel in omvang toenemen.

Het schoonmaken van deze oppervlakken is een lastig karwei omdat kalk een gesteente is. Zorg er dan ook voor dat u uw badkamertegels, voegen, kranen en douchekop regelmatig kalkvrij maakt. Wanneer u dit regelmatig doet, dan kan dit met azijn. Hoe langer u de aanslag laat zitten, hoe lastiger het wordt om het te verwijderen.

Gevolg 2: rendementsvermindering van cv-ketel

Hard water is nadelig voor uw verwarmingsinstallatie en boiler. Dit komt omdat kalk op de leidingen en op kwetsbare onderdelen neerslaat. Het ruwe oppervlak van de kalk zorgt er vervolgens voor dat andere kalkdeeltjes zich hier gemakkelijk aan kunnen hechten. Door deze ophopende kalkaanslag kan water minder goed door de ketel stromen en verliest de ketel zijn (hoge) rendement. Kalk is namelijk erg goed in het isoleren van warmte.

De energierekening van een vierpersoons huishouden stijgt hierdoor op jaarbasis al snel met € 50,- tot € 60,-. Een waterontharder zorgt dus voor een rendementsverbetering maar daarnaast bespaart u ook op de onderhoudskosten van de cv-ketel en op andere kosten. Over dit laatste leest u meer bij gevolg 3.

Gevolg 3: verdubbeling van gebruik van schoonmaakmiddelen

De aanslag van kalk in apparaten zoals uw wasmachine, koffieapparaat en vaatwasser, kan hoge kosten tot gevolg hebben. U gebruikt namelijk veel meer zeep en andere schoonmaakmiddelen. Sterker: bij een waterhardheid van 10 Duitse graden heeft u bijna twee keer zoveel wasmiddel nodig als bij 0 Duitse graden. De besparing kan op jaarbasis oplopen tot wel € 400,-.

Dat u meer zeep moet gebruiken heeft aan de ene kant te maken met het ‘vlekverwijderende vermogen’ van hard water. Dit ligt veel lager dan wanneer u wast met zacht water. Bovendien zorgt de kalk ervoor dat de leidingen van bijvoorbeeld uw wasmachine verstopt raken. Dit komt omdat er een reactie ontstaat wanneer kalk en zeep met elkaar in aanraking komen. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe hoger de kalkzeepvorming. Het water en de zeep krijgen steeds meer moeite om zich voort te bewegen door de leidingen en er zal steeds minder zeep in de wasmachine terecht komen. In de tussentijd raken de leidingen steeds meer verstopt…

Gevolg 4: een droge huid

Hard water duidt op de aanwezigheid van magnesium en calcium in het water. De concentratie van deze mineralen in hard water is hoog en zorgt voor huidirritatie. Dit komt omdat de poriën in onze huid open gaan staan wanneer we douchen of baden. De harde mineralen dringen de huid binnen en zorgen daar voor irritatie. Als u al last heeft van huidproblemen zoals eczeem of psoriasis, zult u nog meer hinder ondervinden van de minuscule kalkdeeltjes in het harde water. De huid zal droog en trekkerig aanvoelen, wat zorgt voor jeuk en irritatie.

Een ander nadeel van hard water is dat zeep en shampoo minder goed schuimt. U gebruikt dus automatisch meer van deze middelen, waardoor een dun laagje zeep, kalk en vuil achterblijft op uw huid. Dit geldt ook voor uw kleding. Door het harde water is er meer zeep nodig, waarvan een deel achterblijft in en op uw kleding. Wanneer dit in contact komt met uw toch al gevoelige huid, dan kan dit voor extra problemen zorgen.

Gevolg 5: het huis schoonmaken kost meer tijd

Kalkaanslag kost niet alleen geld, maar ook tijd en energie. Omdat kalk een gesteente is, laat het zich niet makkelijk verwijderen. U bent dus veel tijd kwijt aan het verwijderen van kalkaanslag. (Te) agressieve schoonmaakmiddelen zorgen wel voor snel resultaat, maar kunnen ook de ondergrond aantasten.

Gevolg 6: aangetaste apparatuur

Apparaten kunnen niet zo goed tegen hard water. Veel apparatuur gaat kapot omdat er zich na verloop van tijd kalk ophoopt. In uw espressoapparaat of kokendwaterkraan hoopt de kalk zich op in de boiler, waardoor het apparaat er na verloop van tijd gewoon mee stopt. Eerst zullen zich storingen of haperingen voordoen, daarna zal het apparaat stuk gaan als u niet snel gaat ontkalken.

Uw glimmende thermostaatkraan wordt na een tijdje niet alleen dof van de kalk, maar ook de draaischijven worden aangetast. Wanneer u de temperatuur moeilijker kunt regelen door een stroef draaiende knop, dan kunt u erop wachten dat de kraan het gaat begeven.

Kalk in hard water zorgt ook voor een verminderde werking van bijvoorbeeld uw waterkoker. De ophoping van kalk in het apparaat heeft tot gevolg dat de waterkoker harder moet werken om het water op temperatuur te krijgen. Dit kost niet alleen het apparaat energie, maar zult u ook terugzien op uw energierekening.

Gevolg 7: kalkstrepen op glas en lak

Water met kalk laat vervelende strepen achter op ruiten, glaswerk en de lak van uw auto. Dit komt omdat bij het drogingsproces de watermoleculen verdampen, maar de kalkdeeltjes niet. Deze blijven achter op het zojuist gewassen oppervlak en laten daar strepen, kringen of vlekken achter. Het is niet voor niets dat glazenwassers kalkvrij water gebruiken om de ramen streeploos schoon te krijgen.

Gevolg 8: koffie en thee smaken bitter

Lijkt het alsof uw thee en koffie niet smaakt zoals het hoort? Dit kan wel eens het gevolg zijn van het harde water waarmee u deze dranken bereidt. De oliën in de theebladeren en de koffie gaan een reactie aan met de kalkdeeltjes in het water, waardoor er niet alleen een bruin residu in uw kopje achterblijft, maar waardoor uw koffie of thee ook anders gaat smaken. U kunt dit voorkomen door het water lang te laten koken zodat de kalk neerslaat of door de aanschaf van een waterontharder.

Gevolg 9: corrosie van glaswerk

Het zal veel mensen met een vaatwasser bekend voorkomen: de vaatwasser heeft een programma van 3 uur gedraaid, maar toch is de vaat niet schoon. Hoe dat komt? U raadt het al: hard water. Omdat hard water een lager vlekverwijderend vermogen heeft dan zacht water, is er meer zeep nodig en moet de vaatwasser op een hogere temperatuur draaien. Het gevolg van de extra zeep en hoge watertemperatuur is dat uw glaswerk en servies sneller corrodeert. Bovendien kunnen de kosten voor vaatwastabletten flink in de papieren lopen, omdat veel mensen een extra blokje in de machine gooien als de vaat niet goed schoon wordt.

De oplossing: een waterontharder

Zoals u heeft kunnen lezen heeft hard water veel vervelende gevolgen. Er is echter een oplossing: een waterontharder van mooiwater. U heeft er al eentje vanaf € 890,-. Deze eenmalige investering verdient zich echter snel terug. Zo bespaart u tot wel € 500,- per jaar op uw energiekosten en op schoonmaakmiddelen. Daarnaast verlengt u de levensduur van uw apparaten.

Wilt u meer weten over de voordelen van een mooiwater waterontharder? Neem contact met ons op via 085 060 4470 of bekijk de pagina Waterontharder kopen voor meer informatie en de verschillende modellen waterontharder

Gevolgen kalkaanslag