Wanneer is een waterontharder nodig?

Home » Wanneer is een waterontharder nodig?

Heb ik een waterontharder nodig?

Wanneer je het over een waterontharder hebt dan is een veel gehoorde opmerking: maar in Nederland hebben we toch geen waterontharder nodig? Het klopt dat we in Nederland misschien wel het beste leidingwater ter wereld hebben. Dat wil echter niet zeggen dat u geen kalkaanslag ervaart. Hoe zit dat?

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst uitleggen wat waterhardheid is. De waterhardheid geeft de concentratie van kalkdeeltjes in het leidingwater weer. De hardheid van water wordt dus gemeten aan de hand van de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Hoe meer calcium er in het water zit, hoe ‘harder’ het water.

Omdat in sommige Europese landen de gemiddelde hardheid van het water veel hoger ligt, spreekt men pas bij een hardheid van >30dH over zeer hardwater. Dus een hardheid van 8dH, wat de gemiddelde waterhardheid in Nederland is, valt dus mee  en in de categorie gemiddeld zacht. U zou denken dat een waterontharder in Nederland daarom niet nodig is omdat we gemiddeld zacht water hebben. Dat beeld willen we graag bijstellen.

Iedere 2 weken 1 kilo kalk in uw water

Een hardheid van 1°dH houdt in dat er per 1000 liter water 17,8 gram kalk in het water zit. Bij een gemiddelde waterhardheid van 8°dH en een waterverbruik van 150m3 op jaarbasis, krijgt u daarmee iedere twee weken één kilogram kalk in uw leidingen! De conclusie is dat er dus weliswaar in Nederland lang niet zoveel calcium in het leidingwater zit als in sommige andere landen maar dat het helemaal niet gek is dat u kalkoverlast ervaart in uw bestaande of nieuwbouw woning.

 

Wat zijn de gevolgen van hard water?

Hoe harder en warmer het water, hoe sneller er kalkaanslag ontstaat. U herkent kalk aan de witte plekken. Kalkvorming komt vaak voor in een wasmachine, douche en keukenapparatuur. Er ontstaat een chemische reactie tussen kalkdeeltjes en zeepmiddelen, hierdoor heeft u meer wasmiddel nodig dan gebruikelijk. Bovendien heeft kalk een negatieve invloed op de hygiëne in uw huis. Op een oppervlak met kalkaanslag ontstaan namelijk sneller bacteriën en schimmels. Er zijn speciale kalkreinigingsmiddelen nodig om de kalk te verwijderen. Op jaarbasis kost dit u veel tijd en geld.

Water ontharden

Hard water kan gemakkelijk onthard worden met een waterontharder van mooiwater. Er zitten veel voordelen aan het ontharden van water. Zacht water voorkomt de vorming van kalkaanslag en bespaart u jaarlijks tot wel €500,-. Daarnaast zijn onze waterontharders 100% efficiënt waardoor u weinig onthardingszout. 

Hoe werkt het precies?

Een waterontharder haalt deze kalk uit uw leidingwater en voorkomt daarmee kalkafzetting.

Meer weten?

Heeft u vragen over onze dienstverlening of waterontharders? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.