Wat is zacht water?
Wat is zacht water? Veel mensen denken dat zacht water vloeibaar is en hard water ijs is. Dit is niet per definitie onjuist, maar wij bedoelen er in dit geval iets anders mee. We vinden het beter om te spreken van kalkhoudend en kalkvrij water. Maar wat houdt dit precies in? In dit artikel vertellen wij u alles over zacht water. Lees gauw verder!
Het verschil tussen hard en zacht water
Kraanwater bevat allerlei mineralen. Welke mineralen het kraanwater bevat hangt af van de hoeveelheden en de locatie. De verschillen worden namelijk veroorzaakt door de bron van het water dat uit de kraan komt. Als het water uit de bodem gewonnen wordt in een kalkrijke omgeving, bevat het veel calcium (kalk). Wanneer de bodem weinig kalkrijk is, bevat het water van nature al veel minder calcium.
De waterhardheid wordt in Nederland uitgedrukt in dH (= Duitse Hardheid). Dit is een maat voor de hoeveelheid calcium en magnesium die zich in het water bevindt. In Nederland schommelt de hardheid die door de waterbedrijven aangeboden wordt van 2,5dH tot 14,5dH. Een enorm verschil die dus veroorzaakt wordt door de bron waaruit het water gewonnen wordt. Het verschil tussen hard en zacht water is dus dat hard water veel calcium en/of magnesium bevat, en zacht water weinig of helemaal niets.
Zacht water maken
Vanwege de nadelige effecten van hard water is er lang gezocht naar een oplossing water zacht te maken. Ongeveer 50 jaar geleden kwamen de eerste waterontharders op de markt. Deze waren gebaseerd op de zogenaamde ionenuitwisseling. Dit houdt in dat de overbodige calcium- en magnesiumdeeltjes (ionen) uitgewisseld werden tegen de schadeloze natriumdeeltjes. Tijdens de ionenuitwisseling verdwijnen de calcium- en magnesiumionen uit het water en heeft u er geen last meer van. Na bepaalde tijd moet de verzamelde calcium en magnesium verwijderd worden middels een spoelbeurt. Hierbij wordt gebruikgemaakt van natrium uit het benodigde zout (natriumchloride).
De waterontharders van mooiwater zijn zo ingesteld dat ze alle aanwezige calcium en magnesium uit het water halen. Het water wordt standaard onthard tot 0dH. Doordat alle kalk verwijderd wordt, bent u gegarandeerd van alle nadelige gevolgen af.
Heb je al een keuze gemaakt?
Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan!
Is zacht water ongezond?
Calcium en magnesium zijn essentiële mineralen voor de mens. Echter de bewering dat zacht water daarom ongezond zou zijn klopt niet. Er zit namelijk zo weinig van deze mineralen in uw leidingwater, dat u tussen de 30 en 100 liter per dag zou moeten drinken om aan uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. Er bestaat dus geen te zacht water en het is niet ongezond.
Kent zacht water ook nadelen?
Zacht water kent dus geen nadelen, hard water kent er echter vele. Vooral de aanwezige kalk veroorzaakt allerlei ongewenste effecten. Hieronder lichten wij een aantal effecten van hard en zacht water uit.
Zeep met hard water
Wanneer u iets gaat wassen, gebruikt u natuurlijk zeep. De zeep kan echter pas zijn reinigende werk doen als alle kalk in het water is geneutraliseerd. Pas als dit gebeurd is, gaat de resterende zeep echt aan de slag. Als u onvoldoende zeep toevoegt aan hard water, ontstaat er ook geen schuimvorming. Bij zacht water gebeurt dit wel direct. Een ander nadelig gevolg van het gebruik van zeep met hard water, is het ontstaan van de zogenaamde kalkzeep. Doordat de zeep zich hecht aan de kalk ontstaat spontaan een vettige substantie die zich kan afzetten aan de wanden van uw emmer of teiltje.
Kalk in de badkamer
Ook in de badkamer kunnen er ongewenste effecten optreden door hard water. Vooral de douchewand slaat wit uit van de kalkaanslag. Hoe ruwer het oppervlak met de kalk wordt, hoe makkelijker nieuwe kalk zich weer kan hechten. Daarnaast hechten bacteriën zich graag op het ruwe oppervlak van de kalkaanslag. De bacteriën zijn lastig te verwijderen.
Wat voor de douche geldt, geldt ook voor de rest van uw badkamer. De overige tegels en voegen worden ook aangetast. Omdat zowel de voegen en de tegels zelf ook grotendeels uit kalk bestaan, zal het reinigen met zuur en agressieve middelen uiteindelijk uw hele badkamer aantasten. Daarnaast zorgen de kalkdeeltjes in de douchekop en in de kranen voor verstopping. Dit resulteert in een lagere doorstroomsnelheid en waterdruk
Het effect van hard water op uw energierekening
Het verwarmen van water zorgt ervoor dat de kalk makkelijk kan neerslaan. Dit betekent dat de aanwezige verwarmingselementen in uw huis na verloop van tijd gaan verkalken. De kalk zal een isolerende laag vormen waardoor het rendement van de verwarming zal dalen, met een hogere energierekening als gevolg. En wat dacht u van uw cv-ketel, keukenboiler, koffiebonenmachine, Quooker-kraan, vaatwasser, wasmachine en ga zo maar door.
In sommige gevallen kunt u hier iets aan doen door bijvoorbeeld speciaal wasmiddel te gebruiken (Calgon), of regelmatig uw koffiemachine te ontkalken. Aan het verkalken van uw Quooker kunt u helaas helemaal niets doen.
Zijn waterontharders iets voor jou?
Stop kalkaanslag, bespaar op schoonmaakmiddelen en energie en verleng de levensduur van je apparaten!
Zacht water is goed voor de huid
Wanneer de kalk uit het water verwijderd is, vindt er geen schurende werking van het kalk meer plaats op de huid. Zacht water is dus goed voor de huid. Dit betekent helaas niet dat iedereen met huidproblemen als eczeem of psoriasis er baat bij heeft. De genoemde huidproblemen worden veroorzaakt door de aanleg van een patiënt en daarnaast spelen omgevingsfactoren ook een rol. Zacht water is geen geneesmiddel, maar kan wel degelijk helpen. Veel gebruikers hebben een duidelijk verschil gemerkt in de intensiteit van hun huidaandoening, voor en na de aanschaf van een waterontharder.
Meer weten?
Met onthard water heeft u nooit meer omkijken naar alle ongewenste effecten. Een waterontharder biedt de oplossing. Wilt u meer weten over onze waterontharders of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
Heb je vragen?
We staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden!
Wij zijn momenteel gesloten Maar u kunt altijd een mail sturen!
Heb je al een keuze gemaakt?
Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan!
Verbruikskosten
Vergelijken
Overzicht waterontharders
Plaatsing
Waterhardheid
Feiten en fabels