Vakantie/ hygiëne stand waterontharder

Home » Vakantiestand waterontharder

Hoe zet ik de waterontharder in de vakantiestand?

Als u langere tijd van huis bent is het raadzaam om de waterontharder in de vakantie/ hygiëne stand te zetten. In onderstaand filmpje kunt u zien hoe u de waterontharder eenvoudig in de vakantiestand zet (Comfort-serie) of hoe automatisch de waterontharder in de vakantie gaat (Excellent-serie).

Waarom een vakantie/ hygiëne stand?

Langdurig stilstaand water kan leiden tot meer bacteriegroei en vergroot dus de kans op legionella. Hiervan is natuurlijk alleen sprake van als u voor langere tijd van huis bent. Daarom wordt altijd geadviseerd om bij thuiskomst alle leidingen flink door te spoelen. Dit geldt ook uw waterontharder. Maar niet voor de ontharders die mooiwater levert! Op al onze modellen zit een zogenaamde “Vakantiestand”. Met een druk op de knop (Comfort-serie) of volledig automatisch (Excellent-serie) wordt de vakantiestand ingeschakeld. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat tijdens uw afwezigheid de hars regelmatig gespoeld wordt met schoon water, net alsof u thuis bent. Het waterverbruik blijft zeer beperkt, slechts enkele liters per week zijn al voldoende voor de spoelbeurt.

 

Automatisch spoelen

En mocht u onverhoopt een keer vergeten zijn de vakantiestand in te schakelen (bij onze Excellentserie kan dit niet want dan gebeurt het automatisch), dan kunt u direct na thuiskomst een geforceerde spoelbeurt uitvoeren en daarnaast uw leidingnetwerk gedurende een paar minuten met zo heet mogelijk water flink doorspoelen.

Is een ontsmettingsmodule noodzakelijk bij een waterontharder?

Sommige aanbieders werken standaard met een systeem dat de harsbolletjes extra behandeld met behulp een zogenaamde ontsmettingsmodule. Dat klinkt indrukwekkend, maar is overbodig omdat deze chloorbehandeling pas gebeurt tijdens het regenereren en dan bent u misschien al weer een week terug van uw vakantie! Daarnaast wordt op deze wijze weliswaar de ontharder “gereinigd” maar de leidingen in uw huis niet! Ons systeem in combinatie met het goed doorspoelen van uw leidingen geeft wél het gewenste resultaat.

Mocht u desondanks een ontsmettingsmodule wensen dan kunnen wij deze als optie leveren. Maar eerlijk gezegd voorkomen we liever bacteriegroei in de leidingen dan deze achteraf te verwijderen.

Hoe werkt het precies?

Een waterontharder haalt deze kalk uit uw leidingwater en voorkomt daarmee kalkafzetting.

Meer weten?

Heeft u vragen over onze dienstverlening of waterontharders? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.