Home » Feiten en fabels » resthardheid instellen

Feit: Bij de Waterontharders van Mooiwater kan een resthardheid ingesteld worden

Al onze ontharders (behalve de stroomloze ontharder Duplex) zijn standaard voorzien van een mengventiel waarmee wij heel nauwkeurig elke resthardheid kunnen instellen. Dus indien u dit wenst dan doen we dat.

Is een rest hardheid nodig?

De vraag is dus niet of het kan maar waarom u dit zou willen. Soms wordt er beweerd dat je minimaal een resthardheid van 2dH aan moet houden en soms zelfs een resthardheid van 5,6dH. Nou, kort gezegd, u moet helemaal niks, het is uw water en of u daar nou limonade van wilt maken of wilt ontharden naar 0dH, dat is uw eigen keus.

Soms wordt er beweerd dat volgens het Drinkwaterbesluit een minimale resthardheid van het water verplicht is. Dat is niet zo. In de oude voorschriften stond wel een aanbeveling, geen verplichting. In de nieuwe werkbladen is er helemaal geen sprake meer van voorschriften over resthardheid.

Criterea ontharding drinkwater

In het oude Waterwerkbad van de Samenwerkende Drinkwaterbedrijven (Werkblad 4.6.3, juni 2004) stond:

Aanbevolen wordt een resthardheid van 5,6dH te waarborgen.

In het nieuwe Waterwerkblad (Werkblad 4.6.4, januari 2017) staat:

  1. Criteria ontharding van drinkwater

4.2 Woninginstallaties

Voor woninginstallaties is een meetprogramma niet vereist en er worden ook geen specifieke eisen aan de drinkwaterkwaliteit gesteld.

Dus de Drinkwaterbedrijven zijn inmiddels volgens hun eigen normering gezakt van 5,6dH naar “geen specifieke eisen”. Wij snappen dat wel, er is namelijk geen enkele reden om de aanwezige kalk slechts gedeeltelijk te verwijderen.

Rest hardheid instellen

Bij minder kalk heeft u er natuurlijk minder last van en duurt het langer voordat uw apparatuur verkalkt is en uw badkamer niet meer glanst. Maar dat gaat wel gebeuren! En waarom schaft u eigenlijk een ontharder aan? Om de kalk volledig te verwijderen toch?

Indien u desondanks een resthardheid wilt behouden (bijvoorbeeld resthardheid 2dH) dan kunnen wij dat zonder problemen voor u regelen.

 

Zie ook:

Tast zacht water koperen leidingen aan?