Douchekop ontkalken

Home » Douchekop ontkalken

Wanneer de douchekop niet meer naar behoren werkt, zitten de watergaatjes hoogstwaarschijnlijk dicht. Het water wordt dan niet meer goed verdeeld en u ervaart onregelmatige en onaangename stralen. Om de douchekop weer optimaal te laten werken en de douche-ervaring te verbeteren, is het ontkalken van de douchekop noodzakelijk.

Kalkaanslag door hard water verwijderen

Het leidingwater in Nederland is hard. Dit houdt in dat het water doorgaans veel kalkdeeltjes bevat. Door te douchen met hard water ontstaat er op den duur kalkaanslag die de watergaatjes van uw douchekop verstopt. Dit heeft als gevolg dat uw douchekop niet meer naar behoren functioneert. Gelukkig is de kalkaanslag zelf te verwijderen door middel van schoonmaakazijn. Binnen enkele stappen, en met wat geduld, ontkalkt u zelf uw douchekop.

 

 1. Douchekop demonteren
  Demonteer de douchekop door de koppeling tussen de slang en douchekop los te draaien. Als er sprake is van ernstige kalkaanslag, kan dit een lastige klus zijn. Let op dat u niet te veel kracht zet bij het losdraaien. De koppeling kan namelijk kapot gaan als gevolg van de kalkaanslag. Wanneer er sprake is van veel witte kalk, draait u de douchekop sneller los door middel van een waterverdrijvende spray.
 2.  Douchekop weken in azijn
  Vul een emmer met een mengsel van water en schoonmaakazijn. Laat de douchekop in het mengsel weken en zorg ervoor dat hij volledig onder water ligt. Laat de douchekop minstens 12 uur weken. Voor een optimaal resultaat laat u de douchekop 24 uur weken.
 3. Douchekop afspoelen en monteren
  Schrob de douchekop met een tandenborstel om de laatste kalkdeeltjes te verwijderen. Spoel hem hierna goed af met water. Vervolgens kunt u de douchekop weer monteren. Tot slot zet u de douche weer even aan om de laatste restjes schoonmaakmiddel en kalk weg te spoelen.

Meer informatie nodig?

Download gratis een vrijblijvend de brochure!

Nooit meer uw douchekop ontkalken

Wie doucht met hard water krijgt dus vroeg of laat te maken met hardnekkige kalkaanslag. Het is daarom noodzakelijk om regelmatig uw douchekop te ontkalken. Om uzelf tijd en moeite te besparen, kunt u investeren in een waterontharder. Een waterontharder verwijdert zelf de kalk uit het water bij u thuis. Hierdoor verandert hard water in kalkvrij water, ook wel zacht water genoemd. Een waterontharder brengt diverse voordelen met zich mee:

 • Geen last meer van vervelende kalkaanslag
 • Het ontkalken van uw douchekop is niet langer noodzakelijk
 • Bespaar tot € 500,- per jaar op apparatuur, schoonmaakmiddelen en stookkosten
 • Voorkom een droge huid door hard water
 • Zacht en gezond haar

Een waterontharder wordt aan de hoofdwaterleiding gekoppeld, zodat u in het gehele huis kunt genieten van de voordelen van kalkvrij water. Zo gaan andere apparaten, zoals waterkokers, vaatwassers en wasmachines veel langer mee. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die een waterontharder met zich meebrengt? Lees meer op onze pagina over waterontharders.

Gevolgen van douchen met hard water

Douchen met hard water brengt vervelende gevolgen met zich mee. Naast een verstopte douchekop door kalkaanslag, leidt het douchen met hard water ook tot diverse huidproblemen zoals een droge huid en eczeem. De hoge concentratie van magnesium en calcium in hard water leidt tot huidirritatie en een trekkerige huid. Bovendien zorgt hard water ervoor dat zeep en shampoo minder goed schuimen. Hierdoor blijft er een dun laagje zeep, kalk en vuil achter op de huid en het haar en deze verder uitdrogen. Een waterontharder biedt hierbij een ideale oplossing.

 

Nog meer ontkalkingstips?

Wat voor uw douchekop geldt, geldt voor heel apparaten in uw huis. Kijk hieronder over nog meer tips over ontkalken.

Waterkoker ontkalken
Senseo apparaat ontkalken
Zwarte kranen schoonmaken
Voorkom kalkaanslag in de badkamer
Tips regendouche

Meer informatie

Wilt u meer weten over waterontharders? Neem contact met ons op via 085 060 4470. Via onze webshop kunt u diverse modellen waterontharders bekijken of direct een waterontharder kopen.

Heeft u al een keuze gemaakt?

Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan!