Kalk in de wc pot

Waarom komt er kalk in de toiletpot?

In het leidingwater in Nederland, en dus ook in het water waarmee u de wc doortrekt, zit standaard kalk. Hoeveel kalk hierin zit hangt af van waar u woont in Nederland. Dit kan veel of weinig zijn. Deze kalk zorgt voor kalkaanslag wat aan de rand van uw wc pot blijft zitten. Omdat dit zich gaat ophopen wordt het steeds lastiger om dit te verwijderen. Goed en tijdig schoonmaken is dus noodzakelijk om de pot mooi te houden of u schaft een waterontharder aan, dat kan ook. 

  kalk in wc pot

  Hoe verwijder je kalk uit je toilet?

  Kalkaanslag verwijderen uit een wc-pot kan een vervelend klusje zijn, maar hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om het gemakkelijker te maken:

  Stapt 1. Voordat je begint, zorg ervoor dat je rubberen handschoenen draagt om je handen te beschermen tegen chemicaliën en vuil.

  Stap 2. Spoel de wc door om het waterpeil te verlagen. Hierdoor kun je de kalkaanslag beter bereiken.

  Stap 3. Gebruik een toiletborstel om eventuele losse vuilresten en oppervlakkige kalkaanslag weg te schrobben.

  Stap 4. Er zijn verschillende opties om hardnekkige kalkaanslag te verwijderen. Je kunt een commerciële kalkverwijderaar gebruiken volgens de instructies op de verpakking. Een alternatieve en meer milieuvriendelijke optie is het gebruik van witte azijn. Giet een flinke hoeveelheid azijn in de wc-pot zodat de kalkaanslag volledig bedekt is.

  Stap 5. Laat de kalkverwijderaar of azijn gedurende enkele uren of zelfs ’s nachts in de wc-pot inweken. Dit zal helpen om de kalkaanslag los te weken.

  Stap 6. Gebruik een wc-borstel om de kalkaanslag voorzichtig weg te schrobben nadat deze is losgeweekt. Gebruik eventueel een schuursponsje voor hardnekkige plekken, maar wees voorzichtig om het oppervlak van de wc-pot niet te beschadigen.

  Stap 7. Spoel de wc grondig door om eventuele resterende kalkaanslag en reinigingsmiddel weg te spoelen.

  Stap 8. Als de kalkaanslag nog niet volledig is verwijderd, herhaal dan de bovenstaande stappen totdat de wc-pot schoon is.

  Stap 9. Om toekomstige kalkaanslag te voorkomen, kun je regelmatig een wc-reiniger gebruiken en de wc-pot schoonhouden.

  Let op dat je bij het gebruik van chemicaliën of azijn altijd de instructies op de verpakking volgt en zorgvuldig omgaat met de producten om jezelf te beschermen en de wc niet te beschadigen. Ventileer de ruimte goed wanneer je met deze schoonmaakmiddelen werkt.

  schoonmaken toilet

  Voorkom kalkaanslag in de wc pot

  De beste manier om uw toiletpot vrij te houden van kalkaanslag is natuurlijk te voorkomen dat er kalkaanslag ontstaat. Met een waterontkalker, ook wel waterontharder genoemd, heeft u geen last meer van kalkaanslag. Een waterontkalker haalt 100% kalk uit uw water. Hierdoor komt er dus geen kalk meer in uw wc pot en hoeft u deze dus ook niet meer te ontkalken. 

  Bekijk meer voordelen van een waterontharder.

   

  Nog meer ontkalkingstips?

  Wat voor uw wc pot geldt, geldt voor heel veel apparaten in uw huis zoals bijvoorbeeld ook uw Quooker. Kijk hieronder over nog meer tips over ontkalken.

  Waterkoker ontkalken
  Senseo apparaat ontkalken
  Nespresso apparaat ontkalken
  Zwarte kranen schoonmaken
  Douchekop ontkalken
  Tips regendouche