Nespresso ontkalken

Waarom een Nespresso apparaat ontkalken?

In het leidingwater in Nederland zit standaard kalk. Afhankelijk van waar je woont in Nederland kan er veel of weinig kalk in uw leidingwater zitten. Deze kalk zorgt voor kalkaanslag wat op het verwarmingselement gaat zitten van je Nespresso apparaat. Hierdoor duurt het steeds langer voordat het Nespresso apparaat jouw koffie warmt krijgt. Om dit te verhelpen moet je om de zo veel tijd uw Nespresso apparaat ontkalken of je schaft een waterontharder aan, dat kan ook.

Hoe ontkalk ik mijn Nespresso apparaat?

Om de kwaliteit en smaak van je koffie te behouden en de levensduur van het apparaat te verlengen, wordt aanbevolen om het Nespresso-apparaat elke 6 maanden, dus twee keer per jaar, te ontkalken. Sommige apparaten geven ook een signaal wanneer het tijd is om te ontkalken.

Dit voorkomt kalkaanslag in de leidingen, wat storingen of zelfs schade aan het apparaat kan veroorzaken. Als je je niet herinnert wanneer je het voor het laatst hebt ontkalkt, zijn tekenen zoals lauwe koffie, langzaam uitlopende koffie, verminderde koffiesmaak, of problemen met het vastpakken van de capsule indicatoren dat ontkalken nodig is.

Hier zijn vijf eenvoudige stappen om je Nespresso-apparaat te ontkalken:

Stap 1: Verwijder oude capsules en leeg de lekbak.
Begin met het verwijderen van alle oude capsules uit het apparaat, zowel uit het opvangbakje als eventueel achtergebleven capsules in het apparaat. Leeg ook het lekbakje en zorg voor een opvangbak met een inhoud van 1 liter.

Stap 2: Vul het waterreservoir met ontkalkingsmiddel, azijn of citroenzuur.
Vul het waterreservoir met het gekozen ontkalkingsmiddel en verdun dit met water volgens de instructies van het middel. Als je geen ontkalker hebt, kun je schoonmaakazijn gebruiken met gelijke delen azijn en water.

Stap 3: Start het ontkalkingsproces.
Met het waterreservoir gevuld en de opvangbak onder de uitloop, houd je zowel de knop voor de lungo als de espresso 3 seconden ingedrukt (het kleine en het grote knopje). Zodra beide knopjes knipperen druk je op de lungo knop om het ontkalkproces te starten. Laat de machine spoelen tot het waterreservoir leeg is. Leeg daarna de opvangbak, spoel het reservoir grondig en vul het met water.

Stap 4: Spoel de machine met water.
Plaats de lege opvangbak weer onder de uitloop en druk opnieuw op de lungo-knop om de machine door te spoelen met water. Laat het doorlopen tot het reservoir leeg is. Leeg opnieuw de opvangbak en spoel het waterreservoir nog een keer om, om eventuele resten te verwijderen.

Stap 5: Sluit het ontkalkingsprogramma af.
Druk opnieuw op de lungo- en espresso-knoppen om het ontkalkingsprogramma af te sluiten. Het Nespresso-apparaat is nu weer klaar om koffie te zetten.

nespresso ontkalken

Voorkom kalkaanslag in je Nespresso apparaat

De beste manier om jouw Nespresso apparaat vrij te houden van kalkaanslag is natuurlijk te voorkomen dat er kalkaanslag ontstaat. Met een waterontkalker, ook wel waterontharder genoemd, heb je geen last meer van kalkaanslag. Een waterontkalker haalt 100% kalk uit jouw leidingwater. Hierdoor hoef je jouw apparaten niet meer te ontkalken en verleng je de levensduur van deze apparaten.

Bekijk meer voordelen van een waterontharder.

 

Nog meer ontkalkingstips?

Wat voor uw Senseo apparaat geldt, geldt voor veel apparaten in uw huis zoals bijvoorbeeld ook uw Quooker. Kijk hieronder over nog meer tips over ontkalken.

Waterkoker ontkalken
Senseo apparaat ontkalken
Zwarte kranen schoonmaken
Douchekop ontkalken
Kalk in de wc pot verwijderen
Tips regendouche