Home » Feiten en fabels » Bronwater gezonder dan kraanwater

Is bronwater gezonder dan kraanwater?

In Nederland is het kraanwater van uitstekende kwaliteit als gekeken wordt naar de gezondheidsaspecten. Ons kraanwater is zelfs aan veel strengere kwaliteitseisen onderworpen dan gebotteld bronwater.

Gebotteld mineraal- of bronwater voldoet dus niet altijd aan de drinkwaternormen. Ons drinkwater wordt op grond van wettelijke voorschriften op 65 stoffen gecontroleerd. De kwaliteitseisen voor flessenwater zijn omschreven in het Warenwetbesluit Verpakte Waters. Hierin staat slechts van 15 stoffen beschreven wat de maximale of minimale hoeveelheid in het water mag zijn.

 

is bronwater gezonder dan kraanwater?

Wat zijn de nadelen van bronwater?

Bronwater zit een handig flesje maar zijn er ook nadelen aan bronwaters zoals Spa Blaauw? We noemen ze hieronder.

Kraanwater kost een fractie van bronwater. Kraanwater kost ongeveer 0,1 cent/liter. Bronwater is daarmee minimaal 500x duurder dan kraanwater.

Daarnaast is bronwater zeer verschillend van samenstelling en kun je dus nooit claimen dat het gezonder is want wat is gezond? Een voorbeeld: Spa Rood bevat 5 mg Natrium per liter, Vichy Célestin bevat 1172 mg Natrium per liter. Bij een dieet met een natriumbeperking geldt een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van 2000 mg Natrium per dag. Aangezien we gemiddeld zo’n anderhalve liter water drinken per dag, zit u, als u alleen Vichy zou drinken al bijna aan het maximum. Hoezo gezond?

Is bronwater hetzelfde als kraanwater?

In veel gevallen wel. Veel leidingwater wordt uit de bodem gewonnen en is dus strikt genomen ook bronwater. Zo wordt het kraanwater in Utrecht door Vitens aan dezelfde bron onttrokken als het bronwater van Bar le Duc en Sourcy (Quest juli 2016).

Dus is bronwater gezonder dan kraanwater? In Nederland niet. In het buitenland is het natuurlijk een heel andere verhaal. Dat heeft met de water kwaliteit te maken.

Zie ook:

Is onthard water slecht voor mijn bloeddruk?

Minder huidproblemen door waterontharder

Is een waterontharder ongezond?

Zacht water kan huidproblemen als eczeem en psoriasis verminderen

Is bronwater gezonder dan kraanwater?

Een waterontharder helpt mensen met slaapapneu