5 tips om water te besparen

Nederland is een waterland maar ook hier wordt het steeds warmer en water schaarser. Daarom is het ook verstandig om in Nederland zuinig met water om te gaan. Hoe bespaar je water? We geven je hier 5 tips om water te besparen.

  1. Spoel toilet door met minder water.
  2. Werk met zuinige apparaten
  3. Laat de kraan niet lopen
  4. Voorkom lekkage
  5. Sproei ’s avonds en ’s nachts de tuin

1. Spoel toilet door met minder water

De meeste toilet spoelen door met veel te veel water (Gemiddeld 9 liter). Door een paar bakstenen in de waterbak van het toilet te plaatsen verklein je het aantal liters waarmee uw toilet doorspoelt. Hetzelfde resultaat maar met minder water.

Zuinig met water toilet

2. Werk met zuinige apparaten

Niet alle vaatwassers en wasmachines zijn even zuinig. Kijk als je er eentje aanschaft hoe zuinig het apparaat is want dit kan veel water schelen. Vooral oude vaatwassers en wasmachines zijn vaak niet zo zuinig met water. Het is daarom ook dat onze waterontharders bij Mooiwater zeer zuinig zijn met zout als water.

 

water besparen vaatwasser

3. Laat de kraan niet lopen

Als je gaat koken of je handen wast, laat dan de kraan niet onnodig lang lopen. Doe de kraan alleen open als je die gebruikt en doe hem weer dicht als je niet meer gebruikt. Ook bij het bijvoorbeeld nat scheren is het handiger om het mensje te spoelen in een beker water dan de kraan te laten lopen en hierin het mesje af te spoelen. Zo bespaart je veel water.

drinkwater besparen

4. Voorkom lekkage

Controleer bij tijd en wijle je leidingen en apparatuur op lekkage. Hoewel het lijkt te gaan om een kleine hoeveelheid water gaat het toch oplopen omdat een lekkage constant doorgaat. Hou daarom je watermeter in de gaten. Sluit bijvoorbeeld alle kranen en controleer of je dan nog steeds water verbruikt.

lekkage water besparen

5. Sproei niet overdag uw tuin

Als je overdag je tuin sproeit dan verdampt dit water snel en gebruik je dus veel meer water. Daarnaast kunnen waterdruppels werken als een vergrootglas en kunnen planten verbranden. Dus als je de tuin sproeit, doe dit dan ’s avonds of ’s nachts.

Bron: Greenpeace

water besparen tuinsproeien

Hoeveel kalk zit in het drinkwater?

Nog een veel gestelde vraag over water. Hoeveel kalk zit er in ons drinkwater? De waterhardheid in Nederland wordt uitgedrukt in Duitse graden (°dH). Het geeft weer hoeveel kalk in het drinkwater zit. Zo zit bij 1°dH 17,8 gram kalk per 1000 liter water in het water. Bij een gemiddelde waterhardheid van 8°dH en een waterverbruik van 150m3 op jaarbasis, krijg je daarmee elke twee weken één kilogram kalk in je leidingen. Dus hoe hoger de °dH, hoe meer kalk er in het water zit.

Niet overal in Nederland zit evenveel kalk in het water. Wil je weten hoeveel kalk in je leidingwater zit? Kijk dan op onze waterhardheidpagina.

Meer informatie nodig?

Download gratis en vrijblijvend de brochure!

 

Download de brochure

Antikalk advies

Wil je advies of ons antikalk systeem? Wij zijn te bereiken vul het contactformulier in of bel ons op werkdagen via 085 060 44 70.

Een offerte aanvragen kan ook heel eenvoudig. In deze offerte staat naast de prijzen een duidelijke omschrijving van ons antikalk systeem.