Wat is hard water?

Home » Waterhardheid » Wat is hard water?

Hard water is water dat veel kalk (een samenstelling van calcium en magnesium) bevat. Hoe meer calcium en magnesium het water bevat, hoe ‘harder’ het is. De hardheid van water wordt uitdrukt in Duitse graden (ºD of dH). Hierbij staat 1 dH gelijk aan 17,8 gram calciumcarbonaat per 1000 liter (1m3) water. Bij een gemiddelde hardheid van 8dH en een verbruik van 100m3 hebben we het dus over ruim 14 kilogram kalk op jaarbasis! Wanneer water ‘hard’ genoemd kan worden, staat niet helemaal vast. Het gaat hier namelijk om een subjectieve beoordeling. Wat de een ervaart als hard, kan de ander als zacht water ervaren. Waterbedrijven geven de waterhardheid aan in vijf verschillende schalen:

0 – 4 dH Zacht
4 – 8 dH Gemiddeld
8 – 12 dH Relatief hard
12 – 18 dH Hard
18 – 30 dH Zeer hard

Hard water in Nederland

Omdat Nederland vroeger onder water lag, zijn er tegenwoordig nog veel schaaldieren te vinden in de bodem. Het calciumcarbonaat van de schaal van deze dieren heeft zich afgezet in de bodem. Dit verklaart waarom het drinkwater in Nederland een gemiddelde waterhardheid heeft van 8 dH. Omdat het leidingwater lokaal wordt gewonnen, is de waterhardheid niet hetzelfde in heel Nederland. Bent u benieuwd naar de hardheid van het water in uw gemeente? Bekijk dan onze pagina over waterhardheid.

Gevolgen van hard water

Hoewel hard water over het algemeen niet schadelijk is voor uw gezondheid, brengt het toch vervelende gevolgen met zich mee. Een grote ergernis die veroorzaakt wordt door hard water is kalkaanslag. Hoe harder het water, hoe sterker de kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat al bij een waterhardheid van 2,7 dH, maar dan spreken we van lichte kalkaanslag. Vanaf 4 dH is er sprake van matige kalkaanslag. Kalkaanslag is een van de voornaamste redenen dat mensen kiezen voor een waterontharder. Andere gevolgen die hard water met zich meebrengt zijn:

  • Het uitdrogen van de huid
  • Het verergeren van huidproblemen zoals eczeem en psoriasis
  • Zeep schuimt minder goed en u moet meer schoonmaakmiddelen gebruiken
  • Apparaten gaan minder lang mee
  • Kalkstrepen op glas en lak

Meer informatie nodig?

Download gratis en vrijblijvend de brochure!

 

Download de brochure

Hard water en zacht water

Kalkaanslag, een droge huid, eczeem… We staan er niet altijd bij stil, maar deze vervelende zaken worden vaak veroorzaakt of verergerd door hard water. Zacht water bevat daarentegen weinig kalk, waardoor het erg mild is voor de huid. Door zacht water krijgt uw huid de mogelijkheid zich te herstellen, met als gevolg dat huidproblemen kunnen verminderen.

Onthard water met een waterontharder

Ervaart u ook de vervelende gevolgen van hard water? Voorkom kalkaanslag en andere vervelende gevolgen van hard water met een waterontharder van mooiwater.

  • Voorkom kalkaanslag op tegels en in leidingen en huishoudelijke apparaten
  • Verzacht de klachten van een droge huid, psoriasis en eczeem
  • Bespaar jaarlijks tot wel € 500,- op schoonmaakartikelen

Contact opnemen

Wilt u meer informatie over hard water of onze waterontharders? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 085 060 44 70. Of stuur een mail naar info@mooiwater.nl. We voorzien u zo spoedig mogelijk van een reactie.

Heb je al een keuze gemaakt?

Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan!