Home » Feiten en fabels » Waterontharder: zin of onzin?

Waterontharder: zin of onzin?

Er zitten veel voordelen aan een waterontharder maar toch vragen veel mensen zich af of een waterontharder kopen echt zin heeft of onzin is. Het begint allemaal met de vraag: heeft u last van kalkvorming in uw huis? Voor de meeste mensen is het antwoord daarop een duidelijke ja. In dat geval heeft een waterontharder wel degelijk zin.

In Nederland is niet overal het water even hard dus vaak heeft een waterontharder zin en soms ook niet. Kijk op ‘Hoe hard is het water in mijn woonplaats‘ voor de waterhardheid.

Een waterontharder zorgt onder anderen voor het volgende:

  • Apparatuur werkt beter en hoeft nooit meer ontkalkt te worden
  • De straal van een regendouche blijft goed
  • Een glanzende en kalkvrije vaat
  • Minder wasmiddel nodig en (nog) zachter wasgoed
  • Vermindering van eczeem en psoriasis
  • Een auto droogt streeploos op na een wasbeurt
Waterontharder zin of onzin

Is een waterontharder slecht voor de gezondheid?

Ondanks de vele voordelen ontstaat er vaak een discussie over de zin of onzin van het gebruik van een waterontharder. Dat komt meestal omdat niet de kalkoverlast maar de waterkwaliteit, en de daarmee samenhangende gezondheidsaspecten, ineens het onderwerp wordt. Dat is echter een andere discussie. Wij zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit van het leidingwater in Nederland van een hoog niveau is. Bovendien heeft een waterontharder ook niet als doel om ‘gezonder’ water te maken, maar alleen de kalk eruit te halen, niets meer en niets minder.

Een ander discussiepunt is dat kalk goed is voor het lichaam en dat dit bestanddeel er bewust uitgehaald wordt. Dit vraagstuk lichten wij uitgebreid toe in onze rubriek ‘Feiten en Fabels’.

De twee mineralen die uit het water worden gehaald gedurende het onthardingsproces zijn calcium en magnesium. Beide mineralen zijn belangrijk voor de mens, maar komen slechts in zeer geringe mate voor in leidingwater dat niet onthard is. Het leidingwater bij ons in Dronten bevat 35,5 mg/liter aan calcium en 2,64 mg/liter aan magnesium. Het voedingscentrum beveelt voor een volwassene per dag 1000-1200 mg calcium en 280-350 mg magnesium aan. Als u dus uw ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) calcium wilt halen uit water moet u minimaal 28 liter water drinken en voor magnesium is dit zelfs meer dan 100 liter per dag.

In het overzicht hieronder ziet u de hoeveelheid calcium bij twee zuivelproducten en bij water:

  • Halfvolle melk (250 ml): 300 mg
  • Kaas (voor 1 plak): 160 mg
  • Water in Dronten (250 ml): 9 mg

In het overzicht hieronder ziet u de hoeveelheid magnesium bij twee producten en bij water:

  • Pure chocolade (100 gram): 210mg
  • Avocado (per stuk): 58 mg
  • Water in Dronten (250 ml): 0,66 mg

Meer informatie nodig?

Download gratis en vrijblijvend de brochure!

 

Download de brochure

Mineraalwater versus leidingwater

In Nederland wordt veel mineraalwater gedronken omdat het idee heerst dat dit water gezonder en beter is dan kraanwater. Het kraanwater in Nederland is van uitstekende kwaliteit als we kijken naar de gezondheidsaspecten. Ons kraanwater is zelfs aan veel strengere kwaliteitseisen onderworpen dan gebotteld bronwater. Gebotteld mineraal- of bronwater voldoet niet altijd aan de drinkwaternormen.

Ons drinkwater wordt op grond van wettelijke voorschriften op 65 stoffen gecontroleerd. De kwaliteitseisen voor flessenwater zijn omschreven in het Warenwetbesluit Verpakte Waters. Hierin staat slechts van vijftien stoffen beschreven wat de maximale of minimale hoeveelheid in het water mag zijn.

Daarnaast kost kraanwater ook nog eens een fractie van bronwater. Kraanwater kost ongeveer 0,1 cent/liter. Bronwater is daarmee minimaal 500 keer duurder dan kraanwater. Bronwater is ook zeer verschillend in samenstelling. Er kan dus nooit beweerd worden dat het gezonder is, want wat is gezond? Een voorbeeld: Spa Rood bevat 5 mg natrium per liter, Vichy Célestin bevat 1172 mg natrium per liter. Bij een dieet met een natriumbeperking geldt een ADH van 2000 mg natrium per dag. Aangezien we gemiddeld anderhalve liter water per dag drinken, zit u, als u alleen Vichy zou drinken al bijna aan het maximum. Dit is dus allesbehalve gezond.

Tevens wordt veel leidingwater uit de bodem gewonnen en is dus strikt genomen ook bronwater. Hoewel hier de meningen over verdeeld zijn is het in ieder geval heel opmerkelijk dat het meest verkochte Spa Reine slechts 5 mg/l calcium bevat. Dit is bijna niks en in ieder geval zeven keer zo weinig als in Dronten. Leidingwater zonder calcium is dus uitstekend drinkwater en kent alleen maar voordelen.

Relatieve waterhardheid

De hoeveelheid kalk in het drinkwater in Nederland wordt gemeten in graden (Duitse Hardheid). Gemiddeld heeft het leidingwater in Nederland een hardheid van 8dH.

Omdat in sommige Europese landen de gemiddelde hardheid van het water veel hoger ligt, spreekt men pas bij een hardheid van >30dH over zeer hard water en valt een hardheid van 8dH in de categorie gemiddeld zacht. U zou denken dat een waterontharder in Nederland daarom niet nodig is omdat we gemiddeld zacht water hebben. Dat beeld willen we graag bijstellen.

Een hardheid van 1°dH houdt in dat er per 1000 liter water 17,8 gram kalk in het water zit.

Bij een gemiddelde waterhardheid van 8°dH en een waterverbruik van 150m3 op jaarbasis, krijgt u daarmee iedere twee weken één kilogram kalk in uw leidingen! De conclusie is dat er dus weliswaar in Nederland lang niet zoveel calcium in het leidingwater zit dan in sommige andere landen maar dat het helemaal niet gek is dat u kalkoverlast ervaart.

Zijn waterontharders iets voor u?

Stop kalkaanslag, bespaar op schoonmaakmiddelen en energie en verleng de levensduur van uw apparaten!