Home » Feiten en fabels » Ontharders uit te rusten met ontsmettingsmodule

Feit: Al onze ontharders zijn uit te rusten met een ontsmettingsmodule (chloreren)

Al de ontharders van mooiwater zijn optioneel uit te rusten met een zogenaamde ontsmettingsmodule maar dat doen we liever niet. Dat klinkt wellicht vreemd en daarom leggen we het hieronder graag uit.

Als de hars van uw waterontharder verzadigd is met kalk moet de hars schoongespoeld worden. Dit gebeurt met pekelwater. Het pekelwater zorgt ervoor dat de kalk loskomt van de hars en wordt vervolgens weggespoeld door het riool.

Het zout dat gebruikt wordt om het pekelwater te maken bestaat uit Natrium en Chloor-ionen. De Natrium-ionen zorgen ervoor dat het kalk loskomt van de hars, de Chloor-ionen hebben geen functie en verdwijnen met het afvalwater in het riool.

Indien wij voor u echter een ontsmettingsmodule installeren, wordt uit de Chloor-ionen door middel van zogenaamde elektrolyse Chloor gemaakt. Naast het Natrium wordt tijdens het spoelen dus ook Chloor langs de hars geleidt. Dit zorgt, net als in het zwembad, voor een ontsmettende werking en voorkomt daarmee de mogelijke aangroei van bacteriën. Uiteraard wordt verder in het spoelproces al het chloor weer uit de harstank gespoeld. U ruikt het niet en u proeft het ook niet, net zo min als u het zout proeft als daarmee geregenereerd is. Ook eventuele vervuiling van de zoutvoorraad zal absoluut geen kans krijgen om uw hars te besmetten.

Waarom geen ontsmettingsmodule?

Toch worden al onze ontharders standaard zonder ontsmettingsmodule geleverd. Daar hebben we een goede reden voor. Enerzijds is bacterievorming op zich al vrij onwaarschijnlijk omdat tijdens elke regeneratie de hars gespoeld wordt met een 100% zoutoplossing en dit overleven bacteriën niet. Anderzijds speelt het gevaar op bacterievorming (zoals de bekende legionella) vooral op als er sprake is van langdurig stilstaand water. Dit kan zich voordoen bij bijvoorbeeld vakantie.

Waarom wel een hygiëne-  vakantiestand?

Al onze stroomgestuurde waterontharders zijn echter uitgerust met een vakantiestand! Deze zorgt ervoor dat elke 4 dagen een klein spoelinkje plaatsvindt zodat uw hars fris en bacterievrij blijft. Als laatste en belangrijkste is dat de chloorbehandeling pas plaatsvindt tijdens een spoelbeurt en de eerste spoelbeurt vindt waarschijnlijk pas plaats als u al weer dagen thuis bent! Wat ons betreft is een ontsmettingsmodule daarmee dus de verkeerde oplossing voor het probleem.

Indien u toch een ontsmettingsmodule wilt, dan bieden wij deze aan voor slechts €75,-. Als we daarmee aan uw wensen kunnen voldoen, doen we het graag.