Home » Feiten en fabels » stroomloze ontharders beter

Fabel: Stroomloze ontharders zijn beter

Door de aanbieders van stroomloze ontharders worden allerlei zaken beweerd om je het gevoel te geven dat stroomloze ontharders superieur zijn  ten opzichte van andere ontharders. Omdat wij met onze Duplex ook een stroomloze ontharder in het assortiment hebben, kunnen we je van objectieve informatie voorzien.

Graag laten we je zien hoe het écht zit. Bekijk ook de video waarin we de verschillen uitleggen tussen stroomloze- en ontharders met stroom (of liever intelligentie)

11 Fabels over stroomloze waterontharders

 • Fabel 1: Stroomloze ontharders zijn efficiënter dus gebruiken minder zout:
  Het zoutverbruik heeft met de manier en het moment van spoelen te maken. Alleen stroomloze (onze Duplex) en proportioneel tijd/volume gestuurde ontharders (onze Excellent en Comfort-serie) kunnen 100% efficiënt werken. Andere typen ontharders zijn nooit 100% efficiënt. Als andere aanbieders beweren dat hun zoutverbruik lager is dan bij onze ontharders dan is dit onzin. Hoe het precies zit met de verschillende typen ontharders leggen we hier uit.
 • Fabel 2: Zoutblokken zijn beter dan zouttabletten.
  De kwaliteit van zowel zoutblokken als zouttabletten is zeer hoog. Het zout moet zo zuiver mogelijk zijn en zo weinig mogelijk verontreiniging met zich meedragen. Omdat wij tot wel 20 jaar garantie geven is dit zeer belangrijk, zout van lagere kwaliteit leidt op termijn tot problemen. Dus onze zouttabletten hebben dezelfde samenstelling als de zoutblokken maar zijn alleen in een andere vorm geperst en een stuk voordeliger dan zoutblokken. Waarom? Dat kun je beter aan de aanbieders van zoutblokken vragen dan aan ons. Wij hebben geen idee, aan de kwaliteit ligt het in ieder geval niet.
 • Fabel 3. Stroomloze ontharders zijn op de lange duur goedkoper.
  Zeker weten van niet! De kosten van een waterontharder bestaan voornamelijk uit de aanschafprijs, de kosten voor zout en de onderhoudskosten. Daarnaast zijn er de (eventuele) kosten voor stroom en het water voor het spoelen. Deze laatste 2 zijn verwaarloosbaar (minder dan €10/jaar) en dus niet relevant voor een prijsvergelijk. De andere 3 onderwerpen wel. Onze Comfort Compact (€1090,-) en Excellent Compact (€1290,-) kun je qua capaciteit een-op-een vergelijken met onze Medium Duplex (€1890,-)Daarnaast is het verbruik aan kilo’s zout is bij  systemen en de stroomloze gelijk (beide 100% efficiënt) maar de zoutblokken zijn per kg aanzienlijk duurder. Als laatste het onderhoud. Bij ons kost dit €48/jaar voor alle typen en ligt daarmee op ongeveer een gelijk tot iets lager niveau dan de concurrentie. Kortom, niet -stroomloze ontharders zijn veel voordeliger in aanschaf en de kosten van het zout liggen aanzienlijk lager. Aan jou de keuze.
 • Fabel 4. Stroomloze ontharders zijn minder storingsgevoelig.
  Wij hebben beide typen in ons assortiment en hebben de ervaring dat beide probleemloos en storingsvrij werken. We merken geen verschil tussen de stroomloze en de niet-stroomloze. Wel knap dat aanbieders die alleen stroomloze in hun assortiment hebben zo goed weten hoe storingsgevoelig producten zijn die ze zelf niet leveren! En mocht de stroom uitvallen dan brengt de meegeleverde back-up batterij uitkomst.  Weer een onderwerp dat makkelijk beweerd kan worden maar nergens op gebaseerd is. Daarnaast bieden wij 20 jaar garantie dus storingen zijn lastig voor jou maar uiteindelijk ons probleem (gelukkig komen er eigenlijk nooit storingen voor).
 • Fabel 5. Stroomloze ontharders werken 24/7 en ontharders op stroom niet.
  Voor het eerst dat iets wél klopt maar alleen bij stroomloze ontharders met een dubbele harscilinder, stroomloze ontharders met een enkele harscilinder hebben juist heel vaak geen onthard water! Maar het gaat eigenlijk nergens over om het maar eens diplomatiek uit te drukken. Wanneer de hars gespoeld wordt levert een ontharder uit de Comfort of Excellent-serie  inderdaad heel tijdelijk geen ontkalkt water. Gelukkig duurt dit minder dan een half uur en vindt dit slechts eens in de paar weken plaats. Meestal is dit om 3 uur ’s nachts (in overleg met jou te bepalen) wanneer er eigenlijk nooit waterverbruik is. En mocht er op dat moment toch een keer water verbruikt worden dan is dat inderdaad het normale water dat door uw waterbedrijf geleverd wordt en dat u meestal jarenlang zonder problemen hebt gebruikt. Onze Duplex met 2 harscilinders kent dit verschijnsel niet en levert altijd onthard water. Daar staan wel de kosten van de twee harscilinders tegenover. Eén cilinder kost nou eenmaal minder geld dan 2 stuks. Daarnaast kan het kalkvrije water tijdens het spoelen van een cilinder slechts geleverd worden door de resterende cilinder waardoor de waterdruk tijdens het spoelen verminderd en de capaciteit van het systeem naar beneden gaat. En dit gebeurt niet alleen ‘s nachts maar ook overdag als u bijvoorbeeld aan het douchen bent.
 • Fabel 6. Stroomloze ontharders hebben geen onderhoudskosten.
  Als je geen onderhoudsabonnement afsluit heb je zowel bij ons als bij andere aanbieders geen abonnementskosten. Als er dan iets stuk gaat of bij een storing zal je de kosten daarvoor echter moeten betalen. Wij geven 5 jaar garantie en dat kun je verlengen tot 20 jaar tegen een bescheiden bedrag. Er is geen enkele aanbieder die jekosteloos garantie geeft tot 20 en soms wel 30 jaar. Soms wordt de indruk gewekt dat dit wel zo is, let daar vooral op.
 • Fabel 7. Een waterontharder met 2 cilinders heeft meer capaciteit dan een ontharders met 1 cilinder.
  Natuurlijk niet. De capaciteit van een waterontharder wordt bepaald door de hoeveelheid hars waarmee gewerkt wordt. 2 Cilinders van 4,5 liter per stuk hebben totaal 9 liter hars, net zoveel als onze kleinere ontharders. Dit heeft helemaal niets te maken met het aantal cilinders. Hoe meer hars hoe meer capaciteit en hoe minder vaak er dus gespoeld hoeft te worden. Daarom hebben wij meerdere typen, kleinere en grotere. Daarmee kunt uw ontharder goed afstemmen op uw thuissituatie. 2 Minicilinders zoals bij de meeste stroomloze ontharders werken bij een laag waterverbruik prima maar bij een hoger waterverbruik leidt het tot heel vaak spoelen en geregeld zout bijvullen, u heeft geen keuze op basis van uw verbruik. Daarom hebben wij meerdere typen, voor kleine en grote waterverbruikers.
 • Fabel 8. Een stroomloze ontharder onthard volledig naar hardheid 0, andere ontharders kunnen dat niet door het gebruik van andere hars en ontharden niet volledig.
  Dit is volslagen onzin. Elke waterontharder onthard standaard naar hardheid 0. De hars in de ontharder is niet zo te “programmeren” dat er een klein beetje kalk blijft zitten en haalt dus per definitie alle kalk uit het water, ongeacht het type hars dat gebruikt wordt. De enige manier om een zogenaamde resthardheid (indien gewenst ) van bijvoorbeeld 2 dH over te houden, is door het bijmengen met hard water. Dit gebeurt met een mengventiel die standaard op al onze modellen zit.
 • Fabel 9. Stroom en water gaan niet samen en leveren gevaar op.
  Vele apparaten in je huis combineren water en stroom, denk aan de vaatwasser of je koffiezetapparaat. Jouw watermeter en je hoofdkraan zitten waarschijnlijk zelfs samen in je meterkast! Deze bewering is er alleen maar om je angst aan te jagen en dus een beetje kinderachtig.
 • Fabel 10. Bij stroomloze ontharders wordt betere hars gebruikt.
  De toegepaste harsen in de verschillende systemen werken allemaal volgens hetzelfde principe (ionenuitwisseling) en verschillen nauwelijks van elkaar. De door ons toegepaste hars in al onze systemen is van topkwaliteit. Wel geldt tot op zekere hoogte dat hoe kleiner het harsbolletje is, hoe meer onthardingscapaciteit per liter hars. Nadeel is echter dat kleinere harsbolletjes meer weerstand geven en dus leiden tot meer drukverlies. Het is maar net waar de voorkeur naar uitgaat. Wij hebben gekozen voor een optimum tussen onthardingscapaciteit en drukverlies.
 • Fabel 11. Stroomloze ontharders zijn beter geschikt voor schommelingen in waterverbruik.
  Als er door de leverancier maar 1 type ontharder aangeboden wordt staat de capaciteit vast. Er wordt op geen enkele wijze rekening gehouden met het waterverbruik. Als je bij mooiwater een waterontharder kiest houd je juist wel rekening met het waterverbruik. Als je vervolgens door omstandigheden meer of minder water gaat gebruiken is er gelukkig geen man overboord. Bij meer verbruik zal het systeem vaker moeten spoelen en moet je vaker zout bijvullen en vice versa. Maar bij ons kunt aanschaf in ieder geval het optimale systeem kiezen dat het best bij je past. Als een leverancier maar 1 type aanbiedt wordt er vanaf het begin geen rekening gehouden met het waterverbruik. Het gekke is dat dus soms beweerd wordt dat stroomloze ontharders hier juist beter mee kunnen omgaan, raar maar waar…Zie ook: Voordelen elektrische waterontharders
 • Feit: Met een stroomloze waterontharder moet u vaker zout bijvullen
  Dit klopt. De stroomloze waterontharders maken gebruik van zoutblokken van 4 kg. Er gaan maximaal twee in dus de totale capaciteit is 8kg. Zelfs onze kleinste waterontharders hebben een grotere capaciteit (12,5 kg).