Home » Feiten en fabels » Hebben we in Nederland zacht water?

Hebben we in Nederland zacht water?

Wij krijgen vaak de opmerking: Maar we hebben in Nederland toch geen hard water? Het kalk wordt toch door mijn waterleidingbedrijf eruit gehaald? Het klopt dat waterleidingbedrijven ook gedeeltelijk ontharden maar zij doen dat maar tot een bepaald niveau. Wettelijk is vastgesteld dat waterleidingbedrijven tot maximaal 5,6 dH mogen ontharden.  Vandaar dat de gemiddelde waterhardheid van het Nederlandse leidingwater ook 8dH is.

Is de waterkwaliteit in Nederland hoog?

Ja. Sterker nog, de waterkwaliteit is één van de beste van de wereld. Waarom mensen toch een waterontharder aanschaffen is omdat er nog steeds veel kalk in het water zit. Weliswaar weinig misschien vergeleken met het buitenland, waar soms wel hardheden van 40 dH worden gemeten, maar wel meer dan genoeg om er flink overlast van te hebben. Al bij een waterhardheid van 2,4 dH kunt u overlast ervaren.

Hoeveel kalk zit er in het water in Nederland?

De waterhardheid in Nederland wordt uitgedrukt in Duitse graden (°dH). Het geeft de hoeveelheid kalk in ons water weer. 1°dH houdt in dat er per 1000 liter water 17,8 gram kalk in het water zit. In Nederland is de gemiddelde waterhardheid van 8°dH. Dit houdt in dat bij een waterverbruik van 150m3 op jaarbasis, u daarmee elke twee weken één kilogram kalk in uw leidingen krijgt. Dus hoe hoger de °dH, hoe meer kalk er in het water zit.

Waarom een waterontharder?

De redenen om toch een waterontharder aan te schaffen liggen op een heel ander vlak van kwaliteit van water maar omdat er nog steeds kalk in het leidingwater zit. Een ontkalker zorgt ervoor dat 100% van de kalk uit het leidingwater wordt gehaald.  Het zorgt ervoor dat uw badkamer mooi blijft zonder dat u hoeft te poetsen. Daarbij zorgt een ontharder ervoor dat uw apparatuur niet verkalkt en daaraan uiteindelijk veel eerder kapot gaat. Ook zorgt de ontharder ervoor dat u minder wasmiddelen en schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken. Dus het is ook nog eens goed voor het milieu.

 

    beste waterontharder

    Wat zijn de gevolgen van hard water?

    Hoe harder, oftewel hoe meer dH, en warmer het water, hoe sneller er kalkaanslag ontstaat. Kalk ziet er uit als witte stroeve vlekken. U ziet de kalk snel op uw douche wand of op zwarte kranen. Maar ook op plaatsen waar u het niet kunt zien zoals in uw leidingen, vaatwasser, koffieapparaat of wasmachine ontstaat kalkaanslag. Deze is aan de buitenkant niet zichtbaar.

    Op een oppervlak met kalkaanslag ontstaat sneller bacteriën en schimmels. Er zijn speciale kalkreinigingsmiddelen nodig om de kalk te verwijderen. Op jaarbasis kost dit u veel tijd en geld. Geen wonder dus dat steeds meer mensen in Nederland kiezen voor zacht water en dus een waterontharder. Met een waterontharder heeft u 100% zacht water.

    Wat is de waterhardheid in mijn woonplaats?

    Als u wilt weten wat de waterhardheid in uw woonplaats is kijk dan op de pagina ‘Wat is waterhardheid?‘. Hier staat per gemeente in Nederland wat de waterhardheid is.

    Zie ook: Wat is zacht water?

     

    Welke types waterontharder zijn er?

    Wij bieden verschillende types waterontharders aan. Kijk hiervoor op de pagina ‘Waterontharder kopen‘. Hier ziet u de verschillende types waterontharders. U kunt ook een een vrijblijvende offerte voor een waterontharder aanvragen. In deze offerte geven wij u aanbieding op maat die bij uw situatie past.

    Meer informatie nodig?

    Download gratis en vrijblijvend de brochure!

     

    Download de brochure