Home » Feiten en fabels » Regenwater is beter voor mijn tuin dan leidingwater

Is regenwater beter voor mijn tuin dan zacht of hard leidingwater?

Planten, struiken en bomen krijgen in de vrije natuur meestal alleen regenwater dat zij met hun wortels uit de bodem halen. Als de vegetatie in de buurt van een beek, een kwel of bijvoorbeeld de zee staat kan zij haar water ook op een andere manier betrekken.

Omdat de meeste vegetatie afhankelijk is van regenwater is het logisch te veronderstellen dat dit het beste water is dat een boom, struik of plant kan krijgen. Niet voor niets wordt geadviseerd om waar mogelijk uw potplanten regenwater te geven door het bijvoorbeeld op te vangen in een regenton. Regenwater bezit in principe geen zouten en mineralen want deze zijn bij de verdamping achtergebleven. De hardheid gaat richting een dH-waarde van 0. Wellicht denk je nu dat daarmee onthard water ook perfect is voor je tuin. Helaas is dat niet het geval.

Bij het ontharden zijn de mineralen Magnesium en Calcium uit het water gehaald en is het mineraal Natrium toegevoegd. Het ene mineraal is dus vervangen door het andere mineraal en de samenstelling van onthard water is dus wezenlijk anders dan die van regenwater. Sproeien met onthard water kost dus onthardingszout en het levert niks op. Als je geen regenwater voorhanden hebt, sproei dan gewoon maar met leidingwater dat niet onthard is.

Waterontharder op de bypass

Bij de ontharders van mooiwater kun je gewoon even de bypass een kwartslag draaien en je hebt direct je oude (niet ontharde) leidingwater beschikbaar. Na het sproeien de bypass weer een kwartslag terugdraaien. Een fluitje van een cent.

Zie ook: Hoe werkt de bypass van de waterontharder?