Home » Feiten en fabels » Magneetontkalkers zelfde effect als waterontharders ionenbasis

FABEL: Magneetontkalkers hebben hetzelfde effect als waterontharders op ionenbasis

De waterontharders van mooiwater werken op basis van ionenuitwisseling. Simpel gezegd wordt door middel van zout de kalk uit het water gehaald (Ca2+ en Mg2+ worden uitgewisseld tegen Na+). Er bevindt zich na het ontkalken dus geen enkel spoor van kalk meer in het water. Uw hele huis is kalkvrij!

Er zijn ook ontkalkers die werken op magnetische basis. De werking hiervan werd onder meer in het consumentenprogramma KASSA en door de consumentenbond in twijfel zijn getrokken. Ook wij hebben zeer grote twijfels over de werking van deze magneetontharders maar duidelijk is wel dat ze geen kalk uit het water halen. De in het water aanwezige kalk zou “gebonden” worden en zo niet aan de leidingen blijven plakken. Als dat al zo is, dan is in ieder geval duidelijk dat dit hoogstens een oplossing biedt voor schone leidingen maar natuurlijk niet voor zachtere was, besparing op wasmiddelen, minder gebruik van zeep en shampoo, glanzende douchecabines en sanitair. Immers de kalk blijft in het water en zal dus zijn negatieve effecten blijven behouden. Dus wij hebben onze twijfels over de magneet waterontharders.

Lees ook: Waarom een waterontharder magneet niet werkt

Waterontharders zonder zout

Er zijn ook nog andere waterontharders zonder zout zoals Happy Drops, One Flow of Big Green. Grote verschil tussen dit soor systemen en Mooiwater is dat die andere systemen geen echte ontharders zijn. Ze halen het calcium niet uit het water waardoor, met name bij het verhitten of verdampen van het water je nog steeds de nadelige gevolgen van kalkaanslag zult krijgen.

100% kalkvrij water

Mooiwater haalt 100 % kalk uit het water. Dit is gewoon meetbaar met een simpel testje. Je zult zien dat bij een meting bij systemen als Happy Drops je net als bij magneetontharders nog steeds dezelfde hoeveelheid kalk in het water gaat meten.

Uiteraard is de keuze aan u en zijn wij natuurlijk niet onafhankelijk maar het is natuurlijk niet voor niets dat wij op een later moment vaak deze systemen vervangen door een mooiwater ontharder.  Het is toch zonde van het geld als je in eerste instantie een ander systeem hebt aangeschaft dat op het eerste gezicht goedkoper lijkt en je later alsnog een echte ontharder nodig hebt.