Waterhardheid omrekenen

Home » Waterhardheid » Waterhardheid omrekenen

In Nederland drukken we de hardheid meestal uit in Duitse graden (°D). Naast de Duitse graden gebruikt men in landen als België en Engeland andere eenheden om de hardheid van water te meten. In België gebruikt men de Franse graden en in Engeland gebruikt men Engelse graden. We spreken bijvoorbeeld van hard water wanneer er veel kalk in het water zit en de waterhardheid boven de 12 °dH komt.

Water kan in vijf categorieën worden ingedeeld.

Meer informatie nodig?

Download gratis en vrijblijvend de brochure!

 

Download de brochure

Bereken zelf uw waterhardheid

De waterhardheid van uw leidingwater is heel eenvoudig te meten met behulp van een waterhardheidstest. Met deze test weet u binnen een paar seconde wat de hardheid van uw leidingwater is. De test is te verkrijgen in onze webshop

Wanneer het calciumgehalte hoog is (vanaf 2,4 dH en hoger), kan dat gevolgen hebben voor het huishouden. Het water is dan harder, waardoor de kans op kalkaanslag groot is in bijvoorbeeld de douche of in de wasmachine. Het calciumgehalte verlagen heeft vele voordelen.

 

Duitse, Franse en Engelse graden omrekenen

Het is belangrijk om te weten dat 1 Duitse graad uit 10 milligram calciumoxide (CaO) per liter water bestaat. 1 Franse graad daarentegen bestaat uit 10 milligram calciumcarbonaat (CaCO3) per liter water. Naast de Franse en Duitse graad worden er andere eenheden gebruikt om de hardheid van water aan te geven:

Ppm: ppm staat voor parts per million en is een verhoudingsgetal. Net zoals 1 procent overeenkomt met een honderdste deel van het totaal en 1 promille overeenkomt met een duizendste deel, komt 1 ppm overeen met een miljoenste deel van het totaal. Een waterhardheid van 1 ppm ontstaat wanneer 1 miligram calciumcarbonaat (CaCO3) in 1 liter water is opgelost.

Mmol/l: Een mol is de scheikundige eenheid voor een hoeveelheid stof. Een millimol is een duizendste deel van een mol. 1 mmol kalk per liter water is gelijk aan 5,6 °dH. Voor waterleidingbedrijven is voorgeschreven dat zij het drinkwater niet verder mogen ontharden dan 1 mmol/l.

Wilt u de hardheid van uw water omrekenen naar een andere eenheid? Dat kan via deze tabel:

Heeft u al een keuze gemaakt?

Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan!

Voorbeeld Duitse graden omrekenen

Voorbeeld: De hardheid van het water in Lelystad ligt rond de 5°dH. Om erachter te komen hoeveel dit in een andere eenheid inhoudt, moeten we de Duitse graad vermenigvuldigen met onderstaande meetgetallen:

De concentratie in de andere eenheden kan als volgt berekend worden:

  • 5°dH vermenigvuldigd met 1,78 is de Franse graad
  • 5°dH vermenigvuldigd met 1,253 is de Engelse graad
  • 5°dH vermenigvuldigd met 17,8 is de ppm
  • 5°dH vermenigvuldigd met 0,178 is de mmol/l

De omgerekende eenheden zijn als volgt:

Zijn waterontharders iets voor u?

Stop kalkaanslag, bespaar op schoonmaakmiddelen en energie en verleng de levensduur van uw apparaten!

Meer informatie

Bent u benieuwd hoe u de hardheid van uw leidingwater kunt verminderen? Bekijk dan onze verschillende modellen waterontharders.