Zelf de hardheid van het water testen

Home » Waterhardheid Test

Er zijn verschillende technieken waarmee je de waterhardheid van je water kan testen. Zo kun je het kalk in het water meten met zeeptesten, teststroken en druppeltesten (waterhardheid tester). Daarnaast kan je ook gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf.

Kijk ook:

Waterhardheid per gemeente

Waterhardheid per postcode

 

Waterhardheid test

Hieronder beschrijven we de verschillende tests om zelf thuis de hardheid te testen. Handige manieren om kalk in het water te meten.

1 Zeeptest

Dit is het eenvoudigste testje om te bepalen of jouw water hard is of niet. Het is weliswaar makkelijk, maar niet erg nauwkeurig. Toch kan deze test aanwijzingen geven. Neem een potje/buisje en vul het met 2 cl water. Voeg daaraan 2 druppels groene zeep toe. Schud het potje/buisje grondig heen en weer. Is er heel wat schuim aanwezig? Dan is dit een indicatie dat je leidingwater zacht is. Schuimt het niet? Dan is je water waarschijnlijk redelijk hard.

Nogmaals, dit is slechts een indicatie. Echter, wil je een nauwkeuriger methode om het kalk in het leidingwater meten? Doe dan een test met een teststrook of een druppeltest. Overigens zegt dit nog niets over de vraag of je last van kalk hebt. Ook zacht water veroorzaakt kalkproblemen alleen duurt het wat langer.

2 Teststrook

Er bestaan teststroken waarmee je de hardheid van het water kan meten. Deze strips zijn goed verkrijgbaar. Je houdt de strook enkele seconden in het water. Na een minuut bekijk je de kleur van de strook. Ga na op de verpakking met welke hardheid dit overeenkomt. Zo meet je dus eenvoudig het kalk in het water. 

Deze teststrook is redelijk nauwkeurig maar niet zo nauwkeurig als de waterhardheid druppeltest

3 Druppeltest

Een druppeltest geeft heel nauwkeurig weer wat de hardheid van jouw leidingwater is. Een dergelijk waterhardheid tester verkopen wij in onze webshop. Je vult het bijgeleverde testbuisje met water en voegt één druppel testvloeistof toe. Daarna schud je het testbuisje. Herhaal dit tot de kleur van het testwater omslaat van rood naar groen. Het aantal druppels die je op dat moment hebt toegevoegd komt overeen met de hardheid van jouw water. Ideaal dus om de waterhard te meten.

waterhardheid test

4 Gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf

Onderstaand geven wij een alfabetisch overzicht van alle waterbedrijven in Nederland. Door op de naam van jouw lokale waterbedrijf te klikken kun je precies achterhalen hoe hard jouw water is. Handig toch? Maar pas op, als je zacht of redelijk zacht water aangeboden krijgt zegt dat niets over het feit of je last van kalk hebt. Als je water hebt dat 7dH of lager is duurt het alleen langer voordat je de overlast gaat ervaren. Met een waterontharder heb je nooit meer last!

Brabant Water

Dunea

Evides

Oasen

PWN

Vitens

Waterbedrijf Groningen

Waternet (Waterschap Amstel, Gooi, Vecht, Amsterdam)

WMD Water (Drents drinkwater)

WML Limburgs drinkwater

Beste manier om kalk in water te meten

De beste manier om kalk in water te meten is de druppeltest. Deze druppeltest om de waterhardheid te meten geeft behoorlijk nauwkeurig de hardheid van uw leidingwater weer.

Deze druppeltest waterhardheid is aan te schaffen in onze webshop en hiermee kun je het water tientallen keren meten. 

 

Wanneer is er sprake van hard en zacht water volgens de Duitse hardheidsgraden?

In Nederland drukken wij de waterhardheid uit in Duitse graden (ºdH). Dit geeft de hoeveelheid kalk en magnesium in water aan. Hoe meer calcium of magnesium er in het water zit, hoe harder het water is. De hardheid kan per waterbedrijf sterk verschillen. Dit komt door bijvoorbeeld door de bodemopbouw, grondwaterstroming en landbouw.

0 – 3 dH: zeer zacht water.

4 – 6 dH: redelijk zacht water.

6 -8  dH: gemiddeld water.

8 – 10 dH: vrij hard water.

> 10 dH: zeer hard water.

In Nederland varieert de Duitse Hardheid van ongeveer 2,5 dH tot 14,5 dH. Dus je zou kunnen zeggen niemand in Nederland last heeft van super hard water want niemand heeft een hardheid hoger dan 18dH! In Nederland zorgen de waterbedrijven er dus voor dat je redelijk zacht water in huis hebt en zou je kunnen denken dat een waterontharder in Nederland dus een overbodige luxe is. Waarom worden ze dan toch steeds meer verkocht?

Eigenlijk is de belangrijkst vraag helemaal niet hoe hard je water is in dH maar of je last hebt van kalk in je badkamer, bij je apparatuur en op je huid. En wat je ziet dat vanaf 4 dH kun je al behoorlijk last hebben van kalk. Zie hiervoor ook ‘Wat is waterhardheid‘. Als je daar last van hebt dan is een waterontharder dé oplossing. Het scheelt tijd, ontkalkings- en schoonmaakmiddelen en het is goed voor huid en haar. Natuurlijk duurt het veel langer voor je douchekop verkalkt is en voordat je de koffiemachine moet ontkalken bij 8dH dan bij 40dH. Maar dat betekent niet dat jij er helemaal geen last van hebt toch?

Kijk ook op de pagina: Wat is waterhardheid?

Heb je al een keuze gemaakt?

Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan!