Home » Feiten en fabels » Welke waterontharder werkt echt?

Welke waterontharder werkt echt?

Het korte antwoord op de vraag ‘Welke waterontharder werkt echt’ is, een waterontharder die het kalk helemaal uit het water haalt. Als je de verhalen en de reclames op internet en radio en TV moet geloven zijn waterontharders de oplossing voor al uw problemen. Maar wat doen ze eigenlijk en welke waterontharders werken echt? En welke waterontharder zou u moeten kopen?

Om te beginnen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende waterontharders.

Eigenlijk kun je ze opdelen in twee categorieën:
1. Waterontharders die niet het kalk uit het water halen
2. Waterontharders die wel 100% kalk uit het water halen

1. Waterontharders die niet het kalk uit het water halen

Dit zijn ontharders zoals de bekende magneten en apparaten met een filter zoals de Big Green en One Flow. Beide apparaten claimen dat ze de kalk als het ware onschadelijk maken maar de kalk blijft in het water zitten. Het zijn dus in feite ook geen waterontharders.

Welke waterontharder werkt echt

Magneetontharders

U kent ze wel van de reclame: de magneetontharders. Wij kunnen hier heel kort over zijn, behalve tegen mollen in de tuin, werken deze ontharders niet echt. Grote voordeel is dat ze goedkoop zijn. Je kunt ze al voor een paar tientjes kopen maar voor een simpele magneet is dat eigenlijk al te veel geld.

Zie ook: Werkt een waterontharder magneet?

Welke ontharder werkt echt

Filtersystemen zonder zout en hars

Dan zijn er ook nog filtersystemen die niet gebruikmaken van zout en hars, zoals Big Green of One Flow. Zij laten het water door een filter stromen waarna mineralen gebonden worden tot kristallen waardoor ze aan elkaar gaan kleven. Hierdoor zou de kalk zich niet meer gaan afzetten in apparaten, leidingen en badkamer. Wat we in praktijk zien is dat u nog steeds kalkaanslag zult ervaren en wij zien dan ook dat na een verloop van tijd men deze systemen toch gaat vervangen door echte waterontharders. Want ook deze waterontharders werken niet echt.

Op de magneetontharders na zijn dit dan ook de systemen die wij met Mooiwater het vaakst vervangen. En dat is jammer want deze systemen zijn ook nog eens niet heel erg goedkoop.

2. Waterontharders die wel het kalk uit het water halen

Maar welke waterontharders werken echt? Houden we over de waterontharders die wel 100% kalk uit het water halen. Dit zijn waterontharders die werken met een harsvat die het kalk uit het water haalt (simpel gezegd). Wanneer dit harsvat vol is wordt dit schoon gespoeld met pekel water (vandaar dat het systeem zout nodig heeft). Dit pekel water gaat via de afvoer naar buiten. Omdat met dit systeem er 0% kalk meer in het water zit heeft u dus ook geen last meer van kalkaanslag.

waar plaats je een waterontharder

Stroom- of stroomlozeontharder?

Bij de echte onharders kunt u kiezen voor een ontharder met stroom (en dus met intelligentie) of eentje zonder stroom. Hieronder in het filmpje wordt het verschil tussen deze twee ontharders uitgelegd. In het kort komt het er op neer dat u met een ontharder met stroom veel meer voordelen heeft dankzij de intelligentie en de lagere kosten dan een stroomloos apparaat wat in feite een duur ouderwets apparaat is.

Zie ook: Alle waterontharders ontharden stroomloos

Verschillende formaten waterontharders

Wat je ook ziet is dat waterontharders verschillende formaten ontharders kunnen hebben. Met name bij Mooiwater hebben we ze in alle maten. Het is net als met een koelkast, een kleine koelkast koelt natuurlijk prima maar is gewoon niet zo handig bij een groot gezin. Zo is het vanuit het oogpunt van gebruiksgemak verstandig om een formaat ontharder te kiezen die past bij uw verbruik.

Het enige dat u als gebruiker hoeft te doen is zout bijvullen, verder heeft u er geen omkijken naar, maar dat bijvullen wilt u ongetwijfeld niet te vaak doen. Kies daarom vooral een ontharder die bij uw verbruik past. Maar stel nou dat deze ontharder boven uw budget ligt of gewoon niet past op de plek waar u hem graag zou willen hebben, dan zijn er 2 opties. U ziet af van de ontharder of u neemt gewoon een kleinere. Aan u de keus.

Meer informatie nodig?

Download gratis en vrijblijvend de brochure!

 

Download de brochure