Home » Feiten en fabels » Alle waterontharders ontharden stroomloos

Feit: Alle waterontharders ontharden stroomloos

Dit klinkt misschien raar omdat er tussen de verschillende leveranciers voor waterontharders veel nadruk gelegd wordt op de verschillen die er zouden zijn tussen stroomloze (mechanische) en niet-stroomloze (elektronische) waterontharders, maar het klopt wel.

Als je een mooiwater ontharder hebt (behalve de Duplex want die is stroomloos) en je trekt de stekker uit het stopcontact dan blijft deze zijn werk gewoon doen. Het leidingwater gaat door de waterdruk door de ontharder heen, de harsbolletjes nemen de kalk uit het water en vervolgens stroomt het ontharde kalkvrije water uit je kraan. De ontharder werkt in principe op waterdruk.

Waarom stroom nodig bij een waterontharder?

De stroomaansluiting die bij onze ontharders gebruikt wordt heeft niets met het onthardingsproces zelf te maken maar dient slechts 2 doelen:

    1. Als de hars verzadigd is met kalk moet er op een bepaald moment gespoeld worden met pekelwater. Bij onze ontharders bepaalt de regelunit wanneer dit gebeurt, de hoeveelheid pekelwater waarmee dit gebeurt, etc. Daarvoor is stroom nodig, o.a. voor de klok. Bij een mechanische ontharder ontbreekt de regelunit en wordt de spoelbeurt door waterdruk opgestart en niet door stroom. Niets meer en niets minder.
    2. Omdat onze ontharders op stroom wordt aangesloten, kan er intelligentie in het systeem aangebracht worden. Dit kan dus bij een stroomloze ontharder niet.

Een paar voorbeelden van intelligentie van onze waterontharders

    1. Met de elektronische klok kan bepaald worden dat het spoelen ’s nachts gebeurd omdat er dan bijna nooit water verbruikt wordt. Dit kan bij een stroomloze ontharder niet. Daarom worden deze ontharders meestal (tegen aanzienlijke kosten) uitgerust met een tweede harscilinder zodat je niet tijdens het douchen ineens met hard water geconfronteerd wordt.
    2. mooiwater ontharders zijn uitgerust met een waarschuwingssysteem voor een laag zoutniveau (behalve ons stroomloze model). Dit kan bij een mechanische ontharder niet dus zul je altijd zelf moeten controleren of er zout bijgevuld moet worden. Overigens zijn ook lang niet alle elektronische ontharders met deze mooie optie uitgerust.
    3. Onze ontharders hebben een zogenaamde “Vakantiestand”. Als je met vakantie gaat is er geen waterverbruik.  mooiwater ontharders zullen zelfs als er geen water verbruikt wordt elke 4 dagen een kleine servicespoeling uitvoeren om de hars fris te houden en langdurig stilstaand water te voorkomen. Stroomloze ontharders zullen zolang er geen watergebruik is nooit spoelen met langdurig stilstaand water tot gevolg. Ook hier geldt overigens dat bijna geen enkele elektronische ontharder met deze mooie optie uitgerust.

Verbruikt een waterontharder veel stroom?

Kortom, er zijn alleen maar voordelen aan een electrisch aangestuurde ontharder ten opzichte van een mechanische (stroomloze) ontharder. De claim dat stroomloze ontharders beter of geavanceerder zijn, is nergens op gebaseerd. Ook de betrouwbaarheid is geen discussie. Daarom geven wij tot wel 20 jaar garantie op onze ontharders omdat we overtuigd zijn van de lange levensduur. En het stroomverbruik? Ongeveer €2,50 per jaar.