Home » Feiten en fabels » Een Mooiwater ontharder levert bijna geen drukverlies op in het leidingnet

FEIT: Een Mooiwater ontharder levert bijna geen drukverlies op in het leidingnet

Omdat het water langs de hars geleid moet worden zal er in geringe mate drukverlies optreden. Dat gebeurt bij elke ontharder maar gelukkig is het drukverlies bij mooiwater ontharders zeer beperkt. Met andere woorden, als je zonder ontharder 11 liter water per minuut uit de kraan haalt, zal dit na het plaatsen van een ontharder teruglopen tot misschien 10,5 liter. Hier ga je in de praktijk niets van merken. Bij een ontharder die werkt op basis van 1 cilinder is daarom eigenlijk nooit een waterdrukverhoger (hydrofoor) nodig.

Sterker nog, als je geen ontharder hebt, loopt in de praktijk de druk ook terug door verkalking. Het drukverlies is dan echt merkbaar en het wordt tijd wordt om te ontkalken. Daar heb je dus nooit meer last van met een ontharder, 10,5 liter blijft 10,5 liter!

Bij twee cilinders meer drukverlies
Een ontharder die werkt op basis van 2 cilinders (zoals de meeste stroomloze onthjarders) heeft als nadeel dat wanneer een van beide cilinders gespoeld wordt, slechts 1 cilinder ter beschikking staat om te ontkalken. Tijdens het spoelen leidt dit tot extra drukverlies omdat er slechts 1 cilinder zijn werk kan doen.

Wanneer wel een drukverhoger?
Toch kan het soms voorkomen dat een waterdrukverhoger gewenst is. Soms is het gewoon prettig dat bijvoorbeeld jouw mooie regendouche eindelijk wel eens voldoende water geeft en dat de reguliere waterdruk daarvoor eigenlijk te laag is. Daarom hebben wij in ons assortiment ook hele mooie en scherp geprijsde waterdrukverhogers.