Home » Feiten en fabels » Ontkalken hetzelfde als demineraliseren

Fabel: Ontkalken is hetzelfde als demineraliseren en verandert de zuurgraad (pH) van het water

Een waterontharder zorgt voor kalkvrij water. Kalkvrij water is ontdaan van alleen de mineralen Calcium en Magnesium maar gedemineraliseerd water is ontdaan van alle mineralen en overige vaste deeltjes waardoor er simpelweg H2O, ofwel puur water overblijft.

Bij alleen ontharden verandert de samenstelling van het water dus slechts heel beperkt en dit voorkomt dat de Total Dissolved Solids (TDS) en de carbonaathardheid (KH) veranderen. Als u deze beide waarden zou meten treft u dezelfde waarden aan voor en na het ontharden.

Als deze waarden wel aangetast worden zal het water een ander zuurgraad (pH-waarde) krijgen. Zuur water is corrosief en kan koperen leidingen en andere metalen zoals chroom aantasten. Zuur (corrosief) water mag dus nooit gebruikt worden.

Kalkvrij water goed voor koperen leidingen

Kalkvrij water is juist goed voor koperen leidingen. De ruwe kalk in hard water laat de leidingen zelfs sneller slijten dan ontkalkt water dat de leidingen schoon en glad houdt. Dit is uitgebreid onderzocht en aangetoond door TNO in opdracht van Aquacombi. (U kunt het rapport vinden door te googelen op TNO 2012 r10424).

Waar komt deze fabel dan vandaan?

Dat is vrij simpel. Zacht water (kalkarm) dat in de natuur aangetroffen wordt heeft bijna altijd een hoge zuurgraad (pH) en tast de koperen leidingen en andere metalen aan (roesten). Uw leidingwater is echter pH-neutraal/niet zuur en een ontharder verandert niets aan de zuurgraad. Dus zacht water dat door een ontharder wordt gemaakt is niet gedemineraliseerd of zuur en tast uw leidingen helemaal niet aan.

Zie ook: Tast hard water koperen leidingen aan?