Wat is het verschil tussen onze waterontharders en magneetontharders
Om maar direct de vraag te beantwoorden, die van ons werken wel. Lees hieronder waarom waterontharders met hars wel werken en magneet ontharders niet.
Echte waterontharders werken op basis van ionenuitwisseling. Zo ook die van mooiwater. De kalk wordt door een harsfilter en zoutspoeling uit het water gehaald en dus echt onthard. Daarnaast zijn er ook magneetontharders, waterontharders die je op een leiding plaatst. Deze verwijderen de kalk niet maar veranderen zogenaamd de samenstelling van de kalk.
Veel mensen hebben hun vraagtekens bij de werking van magneetontharders. Onder meer het tv-programma Kassa en de Consumentenbond hebben hier aandacht aanbesteed. Magneet ontharders lijken te mooi om waar te zijn en dat is eigenlijk ook zo. Wij geven je graag meer duidelijkheid hierover.
Lees gauw verder!
Het effect van magneetontharders op de gezondheid
Magneetontharders zijn een stuk goedkoper dan de waterontharders die werken op basis van ionenuitwisseling. Toch zit er een duidelijk verschil in de kwaliteit van beide ontharders. De waterontharders op de leiding halen namelijk geen kalk uit het water!
De aanbieders van magneetontharders beweren dat het voor de gezondheid heel belangrijk is dat er niets veranderd aan de samenstelling van het water. Echter is dit niet het geval. De hoeveelheid mineralen (calcium en magnesium) die uit het water gehaald en toegevoegd wordt (natrium) door onze waterontharders is zo klein dat die bewering misleidend is. Om aan de dagelijkse hoeveelheid calcium te komen moet u, in bijvoorbeeld de gemeente Dronten, al meer dan 28 liter water per dag drinken.
De werking van magneetontharders
Bij het gebruik van een magneetontharder wordt het calcium (Ca2+) en magnesium (Mg2+) niet verwijderd uit het water, maar de calcium- en carbonaationen (CO32+) binden met elkaar tot calciumcarbonaat (CaCO3). Op die manier blijft het niet aan de leidingen plakken. Door het gebruik van de magneten wordt de samenstelling van het drinkwater niet aangepast. Enkel de structuur van het calciumcarbonaat. Het water bevat exact dezelfde mineralen als wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van de magneten.
Na langdurig gebruik van de magneten, die op de leiding geplaatst worden, zouden de leidingen ontkalken. In theorie zou het calcium in drinkwater ontladen en geneutraliseerd kunnen worden door middel van krachtige magneten. In de praktijk ontbreekt het echter vaak aan de juiste materialen en omstandigheden, waardoor de werking van deze ‘ontharders’ zeer twijfelachtig is.
Heb je al een keuze gemaakt?
Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan!
Magneetontharders hebben weinig effect
Een magneetontharder kan alleen functioneren als het magnetisch veld sterk genoeg is. Bovendien zijn kalkdeeltjes alleen negatief geladen zolang het water stroomt. Zodra het water stilstaat in de leiding, verliezen ze hun lading en ontstaat er weer kalkvorming, met alle gevolgen van dien. Er is dus nauwelijks bewijs dat kalkmagneten werken en dat ze een effect hebben op kalk uit leidingwater en zorgen voor echt zacht water. De wetenschap heeft geen duidelijke theoretische onderbouwing hiervoor en er worden zelden positieve praktijkresultaten gerapporteerd. Het ‘bewijs’ dat wel wordt geleverd als wetenschappelijk onderzoek zitten methodologisch niet goed in elkaar. Bij het gebruik van magneten wordt het drinkwater dus niet onthard, maar worden de eigenschappen van het water beïnvloed waardoor er minder kalk zou neerslaan.
Twee verschillende soorten magneetontharders
Er bestaan twee verschillende soorten magneetontharders waarbij de magnetische straling wordt opgewekt door middel van passieve of actieve magneten. In de figuur hieronder zijn beide apparaten te zien. In figuur (a) het apparaat dat gebruik maakt van passieve magneten en in figuur (b) van actieve magneten.
Bij passieve magneten wordt het apparaat om de waterleiding geklemd. Het apparaat maakt gebruik van een product dat van zichzelf magnetisch is zonder dat er energie nodig is. Bij actieve magneten wordt het apparaat aangesloten op 230 volt en worden er draden om de waterleiding gewikkeld. Op deze manier wordt er een magnetisch veld gecreëerd.
Effectiviteit van magneetontharders
Er is veel discussie over de effectiviteit van apparaten die gebruikmaken van magnetisme. Door de jaren heen hebben er meerdere onderzoeken plaatsgevonden om de effectiviteit en werking ervan te testen. De resultaten van de onderzoeken zijn zeer uiteenlopend en soms zelfs tegenstrijdig. Het theoretische model voor de werking van magneetontharders zou kunnen kloppen, maar in de praktijk blijken de magneetontharders een te gering magnetisch veld op te kunnen wekken om tot de gewenste resultaten te komen.
Wij krijgen bijna wekelijks nieuwe klanten die bij ons komen nadat ze eerst geprobeerd hebben hun kalkproblemen op te lossen met een magneetontharder. Ze zijn vaak tot de conclusie gekomen dat goedkoop helaas duurkoop blijkt te zijn. Een duidelijker bewijs kunnen wij u niet geven. Wij adviseren dan ook om niet te kiezen voor een waterontharder op uw waterleiding, maar te kiezen voor een echte waterontharder.
Waterontharders van mooiwater
Wilt u de garantie dat u verlost wordt van al die kalkaanslag? Dan is een waterontharder op basis van ionenwisseling de enige juiste keuze en de keuze voor mooiwater de beste keuze. De waterontharders van mooiwater werken op basis van deze beproefde methode en maken het water 24 uur per dag 100% kalkvrij.
Heb je vragen?
We staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden!
Vandaag open tot 08:30 - 17:00
Heb je al een keuze gemaakt?
Vraag dan gratis een vrijblijvende offerte aan!
Verbruikskosten
Vergelijken
Overzicht waterontharders
Plaatsing
Waterhardheid
Feiten en fabels